Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Зубний біль — як заспокоїти та позбутися

Головна Корисна інформація Зубний біль — як заспокоїти та позбутися
Дата публікації: 31.10.2023
520
4

Гострий зубний біль — це відчуття знайомо майже кожному з нас. Зубний біль є одним з найнестерпніших видів болю. Він може з’явитися зненацька, бути дуже гострим та сильним. Гострий зубний біль вибиває людину з колії, не дає працювати, займатися потрібними справами, спати. Вам дуже пощастило, якщо Ви можете відразу відвідати стоматолога. Але така можливість є не завжди, бо зубний біль може застати Вас в дорозі, в подорожі, на чергуванні або ще де. Які ж саме причини можуть призвести до появи гострого зубного болю? 

Причини які призводять до виникнення гострого зубного болю:

  • Карієс — одна з частих причин появи зубного болю. Під впливом бактерій виникає руйнування зуба. Зуб стає чутливим при попаданні на нього холодного, гарячого, солодкого. Також можливе потрапляння інфекцій до кореня зуба; 
  • Пульпіт — запалення, яке виникає внаслідок не лікування карієсу. Для пульпіту характерний гострий, ниючий біль. Біль може посилюватися при вживанні холодного, гарячого, солодкого. 
  • Пародонтит — виникнення запального процесу в тканинах навколо зуба. На початку хвороби він не доставляє больових відчуттів. При переході у важку форму з’являється зубний біль, кровоточивість ясен, неприємний запах з рота. 
  • Періостит, або флюс — запалення тканин навколо кореня зуба. Можуть бути набряки щелепи, підвищення температури. Часто виникає пульсуючий зубний біль. 
  • Причиною зубного болю може бути невдало встановлена пломба, тріщина або скол, механічне втручання. 

 

Перша допомога при зубному болі

Незалежно від того, по якій з причин виник зубний біль, треба негайно звернутися до лікаря-стоматолога. Але до того часу, як Ви потрапите в рятівний кабінет, Ви можете надати собі першу допомогу при зубному болі. 

Ретельно почистьте зуби, прополощіть ротову порожнину розчином, прийміть знеболювальне. Яким розчином полоскати рота та які знеболювальні краще прийняти ми розповімо далі у статті. 

 

Тимчасове зняття зубного болю в домашніх умовах:

  • Запишіться на прийом до стоматолога — це самий дієвий засіб проти зубного болю;
  • Прийняти знеболюючій препарат — ібупрофен, імет, нурофєн, німесіл;
  • Полоскання відваром трав. Для цього годяться шавлія, ромашка, кора дуба. Столову ложку сировини залити склянкою окропу та настояти 30 хвилин. Полоскати 6-8 разів на день, теплим, але не гарячим відваром. Діючі речовини рослин зменшують запалення, набряки; 
  • Полоскання ротової порожнини розчином соди та солі. По одній чайній ложці соди та солі на склянку води. Розчин повинний бути теплим, але не гарячим. Можна додати 8-10 крапель йоду, якщо у Вас відсутня алергія на цей компонент. Полоскання треба робити 8-10 разів на день, з інтервалом 1-1,5 години. Завдяки полосканню очищається ротова порожнина від залишків їжі, нейтралізується кислотне середовище, зменшується запалення; 
  • Намагайтеся не лягати вдень. Спати треба на високій подушці. Це зменшить тиск і біль буде не такий гострий.

 

Дієві засоби від зубного болю:

  • Кора Дуба Звичайного — при гострому зубному болі полоскати ротову порожнину теплим відваром 8-10 разів на добу. Одну столову ложку сировини залити склянкою окропу, та тримати на водяній бані 30 хвилин. Кора дуба містить в собі  дубильні сполуки. Комплекс цих речовин пригнічує розвиток мікроорганізмів. Також кора дуба має протизапальний та кровоспинний ефект. 
  • Стоматидин — розчин для ротової порожнини. Діюча речовина: гексетидин.  Гексетидин є протимікробним засобом широкого спектра дії. Після полоскання ротової порожнини його дія триває продовж 8-10 годин. Полоскати ротову порожнину слід продовж двох хвилини, 2-3 рази на добу. 
  • Ібупрофен 200 мг — таблетки в блістері, вкриті оболонкою. Ібупрофен чинить спрямовану дію проти болю, жару та запалення. Використовується при головному болі, зубному болі, болях у суглобах, при застуді. Приймати по 1-2 таблетки кожні 4-6 годин при необхідності, але не більше 1200 мг на добу. 
  • Імет 400 мг — таблетки в блістері, вкриті оболонкою. Діюча речовина: ібупрофен 400 мг. Приймати по одній таблетці кожні 4 години, але не більше 3 таблеток на добу. 
  • Нурофєн 200 мг — таблетки в блістері, вкриті оболонкою. Одна таблетка містить 200 мг ібупрофену. Приймати по 1-2 таблетки з інтервалом не менше 4 години, але не більше 1200 мг на добу. 

Перед вживанням будь-яких лікарських засобів необхідно уважно ознайомитись з інструкцією до препарату. Особливу увагу слід звернути на дозування та протипоказання. Перед вживанням препарату або якщо немає такої можливості, то після вживання обов’язково проконсультуватися з лікарем. 

Зверніть увагу, що усі наведені вище засоби лише тимчасово знімуть біль, але вони не усунуть причину болю. Тільки кваліфікований лікар може виявити та усунути причини гострого зубного болю. 

Перед тим, як йти до аптеки за засобами від зубного болю, радимо ознайомитись з порадами, що не забути перед візитом в аптеку. Також до Вашої уваги інформація  як правильно приймати ліки. Завітавши до нашої онлайн аптеки Ви знайдете дієві засоби від зубного болю.  

Наша онлайн аптека має багато засобів, як від зубного болю, так і для профілактики захворювань ротової порожнини. 

Гострий зубний біль дуже нестерпний та надокучливий. Єдиний дієвий засіб позбавитись причини зубного болю — відвідати стоматолога. Усі інші засоби позбавлять Вас лише симптомів на деякий час. 

Для того, щоб уникнути появи зубного болю, треба ретельно та правильно доглядати за ротовою порожниною. Регулярно чистити зуби якісною зубною пастою та правильно підібраною зубною щіткою. Не допускати появи зубного каменю, запалення ясен. Хоча б раз на рік відвідувати стоматолога, навіть, якщо у Вас нічого не болить і Вам здається, що у Вас все гаразд. Будь-якій хворобі краще запобігти, або почати її лікувати на початку розвитку. 

 

Бажаємо Вам міцного здоров’я та щирої посмішки!

Інша корисна інформація

Якщо у шлунку пожежа: 5 антацидів, які рекомендують експерти

Печія – це симптом патології системи травлення. Він проявляється неприємним гірким або кислим смаком у роті, ...

Детальніше...
Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Уся корисна інформація