Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

ТОП-9 порад: про що не забути перед візитом в аптеку?

Головна Корисна інформація ТОП-9 порад: про що не забути перед візитом в аптеку?
Дата публікації: 18.03.2021
339
5 хвилин

Володіти певною інформацією і знаннями повинен не лише фармацевт, а й відвідувач аптеки, адже для того, щоб не гаяти час проведений біля прилавку і отримати саме ті медикаменти, які потрібні — варто надати спеціалісту потрібну інформацію, аби той правильно і максимально швидко та повно міг задовольнити потребу відвідувача у ліках. У цій статті даємо прості та корисні поради по темі:

Порада №1: Формулюйте потребу чітко та без “редагування”

“У мене болить живіт, була діарея. Що порадите?!” — таке запитання краще простого прохання “Дайте щось від шлунку”. Провізор в такому разі не буде змушений уточнювати симптоми вашого порушення здоров’я, адже в залежності від них обираються спочатку ті чи інші групи ліків, а вже потім ліки підбираються індивідуально для вас.

Порада №2: Натуральні чи хімічні медикаменти?

Визначіться яким лікам ви надаєте перевагу: на натуральній основі чи хімічним медикаментам, про що одразу можете попередити провізора.

Порада №3: Яка форма?

В якій лікарській формі вам потрібні ліки: в таблетках, капсулах, сиропі – це теж варто дізнатись. Якщо ви не можете ковтати капсули і якщо її не можна розкривати (деякі ліки мають такі особливості) — повідомте про це фармацевта.

Порада №4: “Вам для дорослого чи для дитини?”

Озвучте для кого потрібні ліки, адже вік грає велику роль в дозовому режимі. Окрім того, зазначте: ви обрали ці ліки самостійно чи вам їх призначив лікар (якщо лікар, то буде зрозуміло, що він їх обрав відповідно до вашого діагнозу. Якщо ж обирали самостійно — ви могли зробити помилку і, швидше за все, на неї вам вкаже фармацевт. 

Також часто відвідувачі використовують призначення лікаря яке він робив, наприклад, ще рік тому. Це велика помилка, адже на той час ваше захворювання могло бути іншим та/або було на іншій стадії протікання, тому ліки, які вам виписали раніше, сьогодні можуть бути для вас не просто не ефективними, а навіть шкідливими.

Актуальність призначення грає велику роль, продемонструємо це прикладом: 

Ваш лікар призначив вам краплі для очей, що містять гормональний компонент. Краплі швидко зняли запалення і ви отримали чудовий результат. Через певний час вас знову турбує ця проблема, але до того ж є ще й гній в кутиках очей. Ви знову купуєте такі ж краплі, але в цьому випадку захворювання ваших очей викликано запаленням через бактеріальну інфекцію, а не через алергію. Гормональний компонент, який був другом в першій ситуації та зняв запалення, у другій буде ворогом — разом із запаленням він знижує місцевий імунітет, що призводить до ще більшого розпалу бактеріальної інфекції та проникнення її у все глибші шари ока.
Тож не варто користуватись давніми призначеннями, краще повторно проконсультуйтесь з лікарем або хоча б спитайте поради провізора перш ніж це робити

Порада №5: Ліки для діабетиків

Якщо у вас цукровий діабет — не соромтесь та скажіть що вам необхідні ліки без цукру (в деяких ліках цукор може бути присутній як додаткова речовина).

Порада №6: Попереджайте про непереносимість чи алергію

Якщо у вас є непереносимість чи алергічні реакції на конкретні діючі речовин – добре їх запам’ятайте або занотуйте та обов’язково попередьте про це фармацевта, адже назви ліків можуть змінюватись, а діючі речовини залишатись, тому ця інформація важлива і дає змогу фармацевту обрати ліки, які не будуть викликати побічних ефектів.

Порада №7: Попередьте про хронічні захворювання

Якщо у вас є хронічні захворювання, як то бронхіальна астма, цукровий діабет чи гіпертонія — повідомте про це фармацевта, адже ліки мають протипокази та побічні ефекти пов’язані з різними системами організму. Маючи цю інформацію фармацевт зможе порекомендувати мінімально шкідливі та максимально ефективні саме для вас ліки.

Порада №8: За потреби записуйте або фотографуйте

Якщо вам важко запам’ятати назву ліків, їх дозу та лікарську форму – краще сфотографуйте упаковку – так провізор зможе не розгадуючи ребуси знайти те, що вам потрібно або запропонувати аналог.

Порада №9: Все індивідуально

Не займайтесь самолікуванням! Те що допомогло вашим сусідам, не завжди панацея для вас, адже у вас може бути зовсім інший діагноз. Краще за все — проконсультуватись з лікарем, перш ніж вживати якісь ліки. Також можете поцікавитись думкою фармацевта, щоб бути більш впевненим у правильності своїх висновків.

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Порада-бонус:

Будьте ввічливими, адже позитивний настрій та спільне бажання вирішити проблему приводять до кращих результатів 🙂

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація