Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Як правильно приймати ліки?

Головна Корисна інформація Як правильно приймати ліки?
Дата публікації: 21.05.2021
1698

Вода — золотий стандарт

Запивати ліки варто звичайною столовою водою, або індиферентною водою (спеціальною, для запивання ліків), яка вважається золотим стандартом.

Важливою категорією у фармакокінетиці (як ліки взаємодіють з організмом) ліків є їх біодоступність (чим більше препарату залишається дієвим після того, що з ним робить організм — тим більшу ефективність він має). Біодоступність часто залежить від повноти всмоктування, а всмоктуванню одних речовин заважають або допомагають інші. Окрім звичайної води, яка зберігає нейтралітет і ніяк не змінює звичайне всмоктування, а отже Золоте правило таке: Не знаєш хто друг, а хто ворог? Тримайся нейтралітету. (простіше кажучи: використовуйте нейтральну воду замість інших напоїв аби не завдати собі шкоду).

Але є і винятки з правил, які допустимі, а іноді навіть бажані: лужна вода, сік та молоко. Тож розглянемо ці конкретні випадки:

1. Молоком буде корисно запивати жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K). Якщо це допустимо для конкретних ліків — ви знайдете вказівку про це в інструкції;

2. Лужними водами рекомендують запивати еритроміцин, аспірин, препарати сульфаніламіду, протизапальні ліки, препарати йоду.

3. При використанні деяких пробіотиків, якщо дитина не може проковтнути цілу капсулу, необхідно розкрити та змішати вміст капсули з чайною ложкою рідини (чай, сік, підсолоджена вода), про що повинно бути прямо вказано в інструкції, у розділах «Спосіб застосування» або “Особливості застосування”.

Щодо соків існує своє застереження: ні в якому разі не варто запивати ліки грейпфрутовим, апельсиновим та яблучним соками.
Певні компоненти грейпфрутового соку блокують фермент CYP3A4, який бере участь в метаболізмі багатьох сучасних медикаментів. Таким чином концентрація препарату у крові може стати недопустимо високою, що загрожує різноманітними ускладненнями. Грейпфрут також здатний збільшити токсичність антибіотиків, посилити дію снодійних-бензодіазепінів, призвести до різкого зниження тиску у людей, що приймають антигіпертензивні препарати з групи ніфедипіну. Не рекомендується поєднувати грейпфрут зі статинами — препаратами що знижують рівень холестерину у крові. Щодо апельсинового та яблучного соку — в цих кислих соках містяться специфічні компоненти флавоноїди, які пригнічують всмоктування медикаментів.

Чай теж не є найкращим вибором для прийому ліків, і ось чому: він містить кофеїн та дубильні речовини, які можуть вступати у хімічну реакцію з ліками та утворювати осад (це стосується протикашльових, бронхорозширювальних ліків, препаратів для серця та нормалізації тиску). Не бажано запивати чаєм і заспокійливі препарати — вони не сумісні. Не варто поєднувати з чаєм болезаспокійливі та жарознижувальні препарати, спазмолітики.

Кава по-різному взаємодіє з лікарськими препаратами, залежно від їх властивостей. Не рекомендовано поєднувати каву зі заспокійливими, оскільки внаслідок цього може проявитись безсоння або занепокоєність. Кава посилює дію психостимуляторів. Антибіотики, антидепресанти та протизаплідні таблетки блокують фермент CYP1A2, що відповідає за засвоєння кофеїну. Внаслідок чого ця речовина довше затримується в організмі, що є досить несприятливим для нервової системи.

Молоко та інші в’язкі рідини заважають розчиненню ліків. Небажано поєднувати молоко із серцевими та противиразковими препаратами, ліками на основі кофеїну та заліза, ферментами. А з деякими антибіотиками (наприклад, тетрацикліном) молоко створює нерозчинні хімічні сполуки. Якщо ж зап’єте молоком аспірин, його дія просто нейтралізується. До речі, часто в анотаціях до ліків є прямі вказівки про недопустимість запивання молоком.
Найгіршим рішенням буде алкоголь, але не всі знають якому ризику себе піддають поєднуючи алкоголь з ліками, особливо з антибіотиками. Випивка разом з антикоагулянтами, призначеними при загрозі утворення тромбів, може привести до інсульту. Судинозвужуючі краплі для носа у поєднанні з будь-яким алкоголем різко підвищують артеріальний тиск. А звичайна доза парацетамолу у поєднанні зі стопкою спиртного можуть викликати ниркову недостатність. Взаємодія алкоголю з серцевими глікозидами та діуретиками може порушити серцевий ритм. Це ж стосується і спиртовмісних ліків.

Сподіваємось що тепер ви зрозуміли чому звичайна вода краще.


2. Ще один важливий момент, який всі легковажно пропускають в інструкції до застосування лікарського засобу — кількість рідини, якою варто запивати ліки. Навіть якщо вам достатньо всього ковтка, щоб проковтнути таблетку, ба більше того ви можете ковтнути її не запиваючи, вода необхідна не лише вам, а й самій таблетці щоб розчинитися та подіяти, а не прилипнути до слизової шлунка і в нерозчиненому вигляді чекати настання кращих часів.


Режим прийому

Запам’ятайте:

  • «приймати натще» – це приймати за 20-40 хв. до першого прийому їжі;
  • «перед їжею» – за 20-30 хв. перед прийомом їжі;
  • «під час їжі, або відразу після їжі» наприкінці трапези або безпосередньо після прийому їжі;
  • «після їжі» – через 30-40 хв. після прийому їжі;
  • якщо в інструкції не вказано, коли приймати ліки, приймаємо за 30 хв до їжі.

Ці вказівки в інструкції не просто забаганка виробників, вони суттєво впливають на всмоктування ліків та їх ефективність. Простий приклад: ферментні препарати приймаються під час або зразу після прийому їжі, тому що ферменти нам потрібні для перетравлення цієї самої їжі, і якщо ми дамо їх організму коли їжі немає (за 30 хв) їм нічого буде перетравлювати. А через півгодини-годину після прийому їжі буде пізно, адже їжа уже давно почала перетравлюватись, тому саме час вказаний в інструкції є найбільш оптимальним і правильним, таким що забезпечує максимальний ефект від прийому їжі.

Три і більше – непередбачувані наслідки

Зверніть вашу увагу, якщо ви зібрались випити одночасно три та більше лікарських засоби, адже скоріше всього вам стане не добре або дуже недобре. Адже деякі препарати у поєднанні з іншими можуть створювати токсичну суміш. Тому обов’язково розділяйте їх у часі. Якщо у вас є призначення від декількох лікарів, які зробили їх окремо один від одного та не в курсі що ви приймаєте ще щось (наприклад ви відвідали терапевта, який виписав ліки від ГРВІ, але також приймаєте ліки від гіпертонії та ліки від діабету) — вас не попередять, що не можна приймати все одночасно.
Такі ліки як, скажімо, активоване вугілля та інші сорбенти потрібно приймати окремо від прийому інших ліків, з інтервалом у дві години.
Хоч ми всі не любимо правила, але зважання на ці зауваження та дотримання їх збереже ваше здоров’я та нерви, а також збільшить ефективність застосування будь-яких ліків.

Будьте здорові! 🙂

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація