Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Як правильно виміряти температуру тіла?

Головна Корисна інформація Як правильно виміряти температуру тіла?
Дата публікації: 19.02.2024
1815

Як правильно виміряти температуру тіла?

Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан організму. Фіксація змін допомагає виявляти захворювання та відстежувати його перебіг. Лікарі постійно використовують точні значення у своїй практиці.

Що таке термометр?

Термометр – це прилад для визначення температури людини або будь-якого іншого фізичного тіла та середовища. Пристрої відрізняються за конструкцією та призначенням, широко використовуються в медичних закладах, та є невід’ємною складовою домашньої аптечки.

У продажу зустрічаються різні види термометрів для людей:

  • Ртутний. Градусник ртутний вважається найточнішим, але з-за наявності отруйної речовини користуватися ним треба з особливою обережністю.
  • Електронний. Безпечний термометр з датчиком та дисплеєм для відображення вимірювань.
  • Інфрачервоний. Завдяки надчутливому елементу безконтактний градусник знімає покази з інфрачервоного випромінювання від людини.

Для немовлят найчастіше використовуються безконтактні моделі. Розробники активно удосконалюють термометр дитячий, пропонуючи соски з вбудованими датчиками або термосмужки. Смужки з особливого матеріалу мають градацію кольорів, які змінюються при нагріванні.

Скільки часу потрібно для вимірювання температури тіла?

Скільки тримати градусник залежить від виду пристрою:

  • Ртутна модель справляється за 8-10 хвилин.
  • Електронні термометри видають точний результат через 5 хвилини. Звуковий сигнал не означає закінчення вимірювання, а сповіщає про стабілізацію параметра. 
  • Безконтактний термометр міряє температуру протягом 10-30 секунд.

Поширеним є вимірювання у підпахвовій зоні, але можна проводити заміри в інших місцях. При цьому значення буде більшим при оральних замірах на 0,3-0,6°C, а при ректальних – на 0,6-1,2°C.

Як виміряти температуру ртутним термометром?

Якщо ви вирішили купити градусник ртутний у Вінниці, обов’язково впевнитеся в його цілісності. Для користування приладом потрібно:

  1. Струсити термометр ртутним кінцем донизу до значення нижчого за 36°C;
  2. Покласти прилад під пахву, щільно притискаючи рукою;
  3. Зачекати 8-10 хвилин, поки температура тіла стабілізується;
  4. Зафіксувати значення.

Для точних спостережень використовують один термометр, та роблять заміри в одному місці. Після користування градусник очищують та дезінфікують.

Як користуватися електронним термометром?

Тим, хто жодного разу не стикався з електронними моделями, незрозуміло як правильно міряти температуру. Для цього потрібно:

  1. Увімкнути пристрій, щоб на екрані з’явилося зображення;
  2. Прилаштувати безртутний термометр під пахву, міцно притискаючи рукою;
  3. Зачекати 5 хвилин від початку;
  4. Зафіксувати результат.

У продажу зустрічаються градусники з функцією пам’яті, які фіксують декілька останніх значень. Після використання прилад потрібно продезінфікувати.

Що робити коли розбився ртутний термометр?

Багато людей бажають купити ртутний термометр, бо він дає точний результат. Проте необережне використання може наразити на небезпеку усіх членів родини. Ртуть – це метал сріблястого кольору, який легко випаровується, не має запаху, та не виводиться з організму.

Витік ртуті може призвести до важкого отруєння, погіршення зору та пошкодження нервової системи. Якщо у вас розбився градусник, треба негайно вивести з приміщення усіх людей та тварин, відкрити вікна, викликати ДСНС. Рятувальники збирають ртуть у спеціальні контейнери та віддають на утилізацію. 

Після вилучення небезпечної речовини краще декілька днів не спати в кімнаті, де розбився ртутний термометр. Приміщення треба регулярно провітрювати та обробляти поверхні білизною. Якщо ртуть потрапила на килим чи інший текстиль – його прийдеться викинути, бо повністю очистити тканину неможливо.

Температура у людей (норми та відхилення) 

Нормальна температура тіла людини знаходиться у межах від 36,1°C до 37,2°C. В деяких випадках вона сягає 35,5°C без проявів занепаду сил. Показник змінюється протягом дням під впливом різних факторів: часу доби, фізичної активності, стресу, погоди та навіть гострої їжі. Жінки в середньому на 0,4°C тепліші за чоловіків. 

Температура тіла 36,6°C вважається нормою, бо притаманна більшості людей. Найтеплішим є тулуб, а кінцівки на морозі можуть охолоджуватися до 5°C. Показник вище 38°C є ознакою хвороби. Також перегрів виникає при тепловому ударі, та може привести до летальних наслідків. Після 65 років температура починає зменшуватися. Іноді в 80 років людина себе добре почуває при 34°C.

При тривалому переохолодженні починається озноб, який переходить в ступор зі сновидіннями та закінчується «солодкою смертю». Проте низька температура не тільки вбиває, а й використовується з користю для видалення бородавок та родимок.

Вчасне вимірювання температури тіла допомагає діагностувати захворювання та запобігти ускладненням. Проте не варто займатися самолікуванням, орієнтуючись лише на покази термометра. При будь-яких відхиленнях від норми звертайтеся до лікаря. 

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Що робити жінці при нетриманні сечі?

Що робити жінці при нетриманні сечі? Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх ...

Детальніше...
Уся корисна інформація