Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Чому з’являються бородавки та як запобігти їх появі

Головна Корисна інформація Чому з’являються бородавки та як запобігти їх появі
Дата публікації: 17.10.2023
3074
3

Бородавки це новоутворення на шкірі, що спровоковані ВПЛ (вірус папіломи людини). З’явитися вони можуть у будь-якому віці, але найчастіше це відбувається в дитинстві. Як правило ці новоутворення доброякісні, але висновок може зробити тільки лікар після огляду та діагностики. Для себе ви маєте знати: 

  • Колір, форма та розмір можуть бути різними, але завжди щільна структура.
  • Зазвичай з’являються на підошвах, долонях, шиї та шкірі голови.

Причини появи бородавок

ВПЛ (HPV) налічує більш як 120 типів і хоч здебільшого вони провокують доброякісні новоутворення все ж бувають виключення. Саме тому слід відвідати лікаря при виявленні на шкірі чогось підозрілого. Немає єдиної відповіді на питання “Від чого з’являються бородавки”.  Це наслідок впливу папіломавірусу — реакція на певні фактори. Появі бородавок причини передують різні:  від переохолодження до стресу. Також запальні процеси, слабкий імунітет, дерматологічні захворювання, рани та подряпини, незахищені статеві акти. А ще пам’ятайте, що вони передаються під час близького контакту та через предмети спільного користування.

Типи бородавок

Загалом існують такі види бородавок:

  1. Звичайні — з’являються  будь-де на тілі, це найпоширеніший тип. Їх особливість це поява “групками” з 1 “материнською”, видаливши яку ви позбудетесь інших у цій ділянці. Переважно характерні при інфікуванні HPV 27 типу.
  2. Стопові — сама назва підказує нам місце розташування. Підошовні бородавки ростуть вглиб, наступаючи на ногу людина тисне на неї всією вагою. Кожен крок приносить людині біль та дискомфорт. В більшості випадків є ознакою 1-4 типу папіломавірусу.
  3. Плоскі бородавки мають забарвлення від рожевого до коричневого. Найчастіше з’являються на обличчі, але можуть локалізуватись на слизових оболонках, в тому числі й статевих органів. Притаманні для 10, 26-29, 41, 49 типів ВПЛ.

Способи лікування бородавок

Не зважаючи на причини появи вам обов’язково необхідна консультація лікаря. Це необхідно для діагностики та складання плану лікування. Зовні вони схожі на папіломи, тому для точного визначення проводять ПЛР-тест або біопсію. Не радимо займатись самолікування, бо якщо не видалити корінь бородавки, на цьому місці з’явиться нова.

Як вивести бородавки:

  • Медикаментозно — сюди відносяться мазь від бородавок, пластир та різні розчини. Принцип роботи цих препаратів полягає у знешкодженні вірусу, що став причиною появи новоутворень. Основний компонент — саліцилова кислота, яка знищує уражені клітини та стимулює ріст нових. Слід бути дуже обережним, при потраплянні на здорові ділянки шкіри препарат може викликати опік.
  • Хірургічне втручання (радіохвильова хірургія) — застосовується до великих за площею та щільних за структурою новоутворень, що не піддаються видаленню більш делікатними методами. У важких випадках проводиться класичне відсічення скальпелем.
  • Лазером — підходять для видалення у делікатних місцях: повіки, губи, інтимні зони. Сама процедура безболісна й триває 10-15 хвилин. А от процес заживлення досить довгий 10-14 днів.
  • Кріодеструкція — замороження новоутворення рідким азотом, найчастіше використовується для дітей.

На сайті онлайн-аптеки eTabletka ви можете вибрати для себе засіб для видалення бородавки:

Запобігання появі бородавок

Будь-які новоутворення не додають краси вашому тілу, але дотримуючись певних рекомендацій ви знизите ризик їх появи.

Профілактика включає:

  • Контроль цілісності шкірного покриву, у разі травмування обробіть ділянку антисептиком.
  • Дотримання правил особистої гігієни: мийте руки, своєчасно змінюйте шкарпетки та білизну.
  • Слідкуйте за своїм здоров’ям: менше нервуйте, вдягайтесь за погодою, харчуйтесь корисною їжею.
  • Для дівчат ВООЗ рекомендує проводити вакцинацію у віці від 9 до 14 років. Щодо чоловічої статі необхідність вакцинації визначається лікарем.

Стрес є причиною багатьох захворювань шкіри: бородавки, прищі, герпес тощо. Існує багато методів лікування та профілактики та іноді розв’язання проблеми лежить просто на поверхні. Зміцніть свій імунітет, вживайте здорову їжу багату вітамінами та мінералами та слідкуйте за ушкодженими ділянками. Але не нехтуйте консультаціями з фахівцями, для постановки точного діагнозу й визначення найефективнішого лікування.

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація