Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Якщо у шлунку пожежа: 5 антацидів, які рекомендують експерти

Головна Корисна інформація Якщо у шлунку пожежа: 5 антацидів, які рекомендують експерти
Дата публікації: 15.05.2024
394

Печія – це симптом патології системи травлення. Він проявляється неприємним гірким або кислим смаком у роті, відчуттям переповненого шлунку, печінням за грудиною. Печія виникає коли сфінктер шлунку слабшає, а перетравлена їжа потрапляє назад у стравохід. 

Щоб позбутися неприємного симптому, треба нейтралізувати соляну кислоту, яка виробляється в шлунку. Багато хто використовує народний метод – соду. Вона швидко знімає відчуття печіння, але при цьому роз’їдає оболонку шлунку. При постійному використанні сода викликає гастрит або переводить печію у хронічний стан. Для нейтралізації шлункової соляної кислоти використовують більш м’який засіб – антацидні препарати.

Список топ-5 антацидних препаратів за версією Конекс

Антациди – це лікарські препарати для інактивації соляної кислоти. У переліку активних інгредієнтів антацидних препаратів містяться солі алюмінію, магнію, кальцію та натрію. Лужні речовини нейтралізують кислоту, роблячи вміст шлунку менш агресивним. 

Антацидні препарати діють швидко, але мають не тривалу дію. Їх використовують задля усунення неприємних симптомів, а не лікування причини печії. Якщо у вас з’явилося відчуття печіння, зверніться до лікаря, щоб визначити хворобу, яка його спричиняє.

Перелік топ-5 антацидних препаратів:

  • Ренні;
  • Гавіскон;
  • Фосфалюгель;
  • Альмагель;
  • Вікаїр.

Лікарські засоби розподіляються на ті, що всмоктуються в кровотік та ті, що не всмоктуються. 

Антацидні препарати, що всмоктуються у шлунку

Системні антацидні препарати всмоктуються в кров, та діють не лише на шлункову кислоту, але й на весь організм. Засоби діють швидко, але застосовуються дуже обережно та лише за призначенням лікаря. Постійне вживання системних антацидних препаратів призводить до збільшення pH крові, що спричиняє гіпертонус або гіпотонію.

Перелік системних антацидних засобів: 

  1. Ренні. Діє всього за 5 хвилин. Добова доза – 5 таблеток. Максимальний термін використання – 10 днів.
  2. Гавіскон. Утворює захисний шар гелю, що покриває стінки шлунку. Добове споживання обмежене 4 таблетками. Термін застосування – до 7 днів.

При застосуванні антацидних препаратів під час хімічної реакції нейтралізації кислоти виділяється вуглекислий газ. Він викликає здуття живота та відрижку. 

Антацидні що не всмоктуються у шлунку

Несистемні антациди діють виключно на шлунково-кишковий тракт, не всмоктуючись у кровотік. Антацидні препарати, що не всмоктуються, вважаються більш безпечними, тому можуть використовуватися тривалий час. У великій кількості засоби на основі сполук магнію можуть спровокувати пронос.

Несистемні антацидні препарати: 

  1. Фосфалюгель гель. Нейтралізує кислоту та абсорбує. Максимально можна використовувати 6 пактів на добу.
  2. Алмагель. Підвищує захист слизової оболонки шлунку та дванадцятипалої кишки. Викликає проноси та посилює виділення жовчі. Використовується не більше 30 мл на добу.
  3. Малоокс. Утворює захисну плівку, що захищає стравохід, шлунок і дванадцятипалу кишку. Добова норма – до 90 мл.

Пацієнтам з патологією нирок варто з особливою обережністю вживати лікарські засоби. Антацидні ліки можуть викликати гіпермагніємію. Засоби не використовують при панкреатиті, тому що вони діють тимчасово.

Як вибрати антацидні препарати?

Перелік антацидних препаратів містить засоби різних форм випуску: таблетки, пастилки, гелі, розчини, капсули. Рідкі засоби швидко всмоктуються, але в дорозі чи гостях зручніше використовувати тверду форму.

Антацидні ліки використовують для екстреної допомоги. Вони чудово допомагають після переїдання, занадто гострої чи кислої їжі. Антациди дозволені вагітним, коли у третьому триместрі плід натискає на шлунок. Але якщо печія не зникає тривалий час обов’язково треба звертатися до лікаря задля пошуку причини.

Пам’ятайте, що легше запобігти розвитку захворювання, ніж лікувати важкі ускладнення. При виникненні печії введіть харчові обмеження. Слідкуйте за поставою, не нахиляйтеся та не лягайте одразу після їжі. Вживайте ліки, дотримуючись рекомендацій лікаря. 

Питання та відповіді

  1. Як довго можна приймати антацидні препарати?

Антацидні препарати з переліку системних не варто приймати понад 10 днів. Несистемні використовують протягом визначеного лікарем курсу лікування. 

  1. Чим небезпечні антацидні препарати?

Антацидні засоби при тривалому прийомі чи великих дозах викликають діарею, запор або відрижку. У поєднанні з протизапальними ліками призводять до проблем з тонким кишківником. Перед прийомом з іншими лікарськими засобами обов’язково консультуйтеся з лікарем.

  1. Коли призначають антацидні препарати?

Антацидні препарати призначають при виразці шлунку або дванадцятипалої кишки, езофагіті, гіперацидному гастриті.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація