Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Запалення нирок – симптоми, лікування, антибіотики і дієта

Головна Корисна інформація Запалення нирок – симптоми, лікування, антибіотики і дієта
Дата публікації: 03.02.2021
133719

Людина, навіть в наш розвинений століття, ще не розуміє, що організм – це не збірка окремих органів, які працюють самостійно. Це єдина, цілісна система, де стоїть випасти однієї деталі, і весь величезний механізм вийде з ладу. Дуже багато хто не звертають уваги на те, що кишечник працює нестабільно, якщо розлад або запори рідкісні. Людина легковажно вважає, що він щось не те з’їв або кишечник сам по собі вередує. Однак це далеко від істини, оскільки роль кишечника дуже важлива, тому його реакція – вже ознака захворювань.

Прийнято вважати, що симптоми запалення нирок з’являються тільки у людей, хто має в анамнезі пієлонефрити будь-якої форми, гломерулонефрити. Однак кишкові інфекції належать до головних причин, які провокують запалення ниркових мисок. Найчастіше зустрічається запальний процес, викликаний кишковою паличкою, набагато рідше – стафілококами.

Читайте також: Чи потрібні сонцезахисні засоби для дітей?

Великий відсоток хворих – жінки і цьому є просте пояснення: гінекологічні захворювання часто дають ускладнення на сечову систему. Причини частих запалень в недбалому ставленні до самої себе: короткі спідниці в холодну погоду, тонкі колготки, невідповідна взуття. Досить трохи підмерзнути ніг і цистит не затримається. Часті уретрити, цистити також можуть спровокувати потужне запалення в нирках. Не можна також забувати, що сечова система не існує як окрема, вона тісно взаємодіє з половою.

У деяких випадках цистит або уретрит може спровокувати інфекція. Нелеченые форми цих захворювань можуть давати ускладнення на нирки, викликати більш важкі наслідки. Важливо розуміти, що нирки вкрай гостро реагують на холод, навіть легке переохолодження може дати серйозні наслідки.

Вагітність, відновлювальний період після операцій також може стати причиною запальних процесів. При вагітності загострення хронічних захворювань зустрічається набагато частіше. В інших випадках першоджерело криється в простатитах, наявності мочекаменного захворювання.

У дорослих, як і у дітей, запалення нирок може бути хронічним і гострим. Тому необхідно знати симптоми, щоб вміти своєчасно надати допомогу.

Ознаки запалення в нирках

Гостра форма має більш яскраві симптоми, які необхідно відрізняти від інших ймовірних захворювань. При сильному запаленні у хворого піднімається висока температура, починається озноб і лихоманка. Зазначимо, що температура може триматися довго, епізодично знижуючись і знову підводячись. Вона може доходити до критичної позначки: 40-41 градус. Таку температуру може давати не кожен орган, тому їли в наявності немає ознак грипу або пневмонії, то логічно припустити нирковий загострення.

Пацієнт скаржиться на часті позиви до сечі, відчуває біль при сечовипусканні. Потрібно звернути увагу на кількість відокремлюваної сечі і її зовнішній вигляд. У

хворих, кого мучать нирки, сеча мутна, з домішкою осаду. Людина може ходити часто “по-маленькому”, але кількість може бути як великою, так і незначною. Тут важливо розуміти,

що якщо спостерігається серйозне порушення відтоку сечі або її дуже мало, то необхідно викликати “невідкладну допомогу” негайно.

Запалення може провокуватися наявністю каменів у нирках або сечовому міхурі. Нерідко в протоках сечовидільної системи, в результаті загострення запалення, камені закупорюють вихід сечі. Цей стан вкрай небезпечне для життя хворого.

Пацієнти відчувають сильну біль, яка віддає в м’язи і поперек, він відчуває сильне напруження в передній частині очеревини. Може з’явитися нудота у супроводі блювоти, яка не полегшує стан. Головний біль, сплутаність думок, марення.

Хронічна форма проявляється не так очевидно і від цього вважається більш небезпечною. Хворий не може зв’язати воєдино всі ознаки, вважати їх прояв інших хвороб. У хворих з хронічним запаленням нирок температури може підніматися раптово, може падати самостійно. При цьому вона може бути високою, а може бути і низькою – 37 градусів. Хронічна форма викликає зміна, загалом, стан здоров’я хворого. Він відчуває незрозумілу втому, швидку стомлюваність, запаморочення, ознаки анорексії.

Читайте також: ПТСР в сучасному суспільстві

У такій формі запалення проявляється частими позивами до сечі, особливо ночами. Хворий може вставати кілька разів, при цьому об’єм сечі буде значним. З’являється відчуття незрозумілого дискомфорту в спині, іноді тупі болі в попереку. Пацієнт може скаржитися на біль при сечовипусканні, підвищення тиску. Може бути, епізодична нудота або блювота, яка не обумовлена і нічим іншим.

Лікування запалення нирок

Симптоми запалення нирок можуть говорити про наявність такого захворювання як МКБ. Перші зусилля фахівців спрямовані на купірування больового синдрому у хворого та встановлення першопричини. Якщо причина в каменях, то призначаються процедури, які можуть допомогти полегшити стан і відновити природний пасаж сечі.

В цілому, лікування призначається виходячи з особливостей захворювання і будови організму. Можуть бути доцільні сечогінні препарати, антибіотики. Однак застосування антибіотиків у дітей може викликати обурення організму і чинити негативний вплив на організм в цілому. Тому потрібне ретельне обстеження фахівцями і постійне спостереження. Застосування антибіотиків може викликати кишкові розлади і дисфункцію органу, тому пити препарати можливо тільки вкупі з пробіотиками.

Загальне для будь-якого запалення – це забезпечення правильного харчування і рясне пиття. При вагітності слід погодити своє харчування не тільки з нефрологом, але і з спостерігаючим гінекологом. Якщо є набряки, то питво потрібно обмежити, дозу рідини визначить фахівець.

Якщо у хворого набряків немає або вона малозначуща, то дієта не буде сильно суворої. Бажано харчуватися рослинною їжею, більше є кавунів і динь. При лікуванні запалення нирок важливо усунути першопричину, яка стала поштовхом для розвитку процесу. Способи народної медицини можуть допомогти, однак до цього, потрібно точно знати, яке саме захворювання стало джерелом і наскільки доцільно поєднання народних способів з традиційним лікуванням.

 

Інша корисна інформація

Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Що робити жінці при нетриманні сечі?

Що робити жінці при нетриманні сечі? Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх ...

Детальніше...
Уся корисна інформація