Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

ПТСР в сучасному суспільстві

Головна Корисна інформація ПТСР в сучасному суспільстві
Дата публікації: 26.07.2022
533
6 хвилин

ПТСР в сучасному суспільстві

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – комплекс симптомів тривожного розладу, викликаний надзвичайно страшними або неприємними подіями. Найчастіше ПТСР проявляється у нічних кошмарах та може провокувати відчуття ізоляції, роздратування або почуття провини. Дослідження довели, що такі наслідки можуть виникнути за умов будь-якої травматичної ситуації. Гострий стресовий розлад розвивається приблизно у 30% людей, що пережили шокуючі події, пов’язані зі смертю, втратою здоров’я, страшними травмами.

Дослідження показали, що стресові розлади найчастіше виникають у певної категорії людей. У тих, що пережили терористичні акти, стихійні лиха, тяжкі техногенні катастрофи, жорстке поводження (часто — у дитинстві), неабиякі порушення здоров’я. У жінок ПТСР може стати наслідком сексуального насильства, розвинутися на фоні невдалої вагітності або втрати дитини. Медична спільнота відзначає, що ПТСР – це одна з характерних проблем у сучасному суспільстві. Вона може призвести до депресії, ізоляції, ускладнень адаптації в сім’ї та робочому колективі, психічних та фізичних захворювань. Пропонуємо дізнатися, про причини, симптоми та лікування ПТСР.

Причини ПТСР, симптоми та наслідки

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) – надзвичайно серйозне захворювання, що потребує належного медикаментозно-терапевтичного лікування. Його симптоми можуть спостерігатися у людини, що пережила надпотужну стресову ситуацію. Отже, першопричиною вищеописаного стану є психічна або психологічна травма. Маючи загальне уявлення про посттравматичний стресовий розлад та його симптоми, можна вчасно допомогти вашим рідним, друзям або знайомим.

Найчастіше хворих на гострий стресовий розлад турбують небажані тяжкі спогади та відтворення ініціюючої події. Тож повторювані сновидіння, в яких щоразу відтворюється така подія, є досить характерною ознакою ПТСР.

Важливо пам’ятати, що перші ознаки недугу хворий відчуває приблизно через три місяці після пережитого стресу. Спеціалісти виділяють декілька категорій ознак ПТСР та груп симптомів:

  • повторювання мимовільних спогадів, сновидінь, відчуття, що подія відбувається знову і знову, істотний психологічний та фізіологічний дискомфорт;
  • уникнення думок, емоцій або спогадів, а також місць та людей, пов’язаних з негативною подією;
  • втрата пам’яті про важливі складові події, спотворені думки про причину та наслідки травми, що ведуть до звинувачення себе та інших;
  • стійкий, негативний емоційний стан.

Найчастіше хворих на гострий стресовий розлад турбують небажані тяжкі спогади та відтворення ініціюючої події. Тож повторювані сновидіння, в яких щоразу відтворюється така подія, є досить характерною ознакою ПТСР.

Дещо рідше спостерігаються дисоціативні стани, коли хворий ніби заново переживає шокуючу подію під впливом тригерного фактору. Наприклад, зображення, звук, запах тощо. На додаток до травматичної тривоги, характерним симптомом ПТСР вважають почуття провини. Воно виникає у пацієнта з приводу своїх дій під час події. Інколи — з приводу того, що йому пощастило вижити, а близькі або друзі загинули. Діагностика ПТСР здійснюється у медичному закладі, на основі наявності всіх груп симптомів та за умов, що пацієнт, прямо або опосередковано, став свідком травмуючої події.

Посттравматичний стресовий розлад у військових

Військові, які беруть участь у бойових діях, часто опиняються в жахливих, небезпечних для життя обставинах. Вони бачать, як вбивають товаришів, спостерігають поранення та смерть, їм доводиться вбивати самим, відчувати безпорадність у складних ситуаціях. Ретельне вивчення статистичних даних щодо посттравматичного стресового розладу  у військових свідчить про вражаючий масштаб цієї проблеми. Експерти виявили цей діагноз:

  • майже у 30% ветеранів війни у В’єтнамі;
  • практично у 10% учасників бойових дій війни у Персидській Затоці;
  • у 25% ветеранів війни у Іраку та Афганістані.

Своєчасна, якісна діагностика ПТСР у жертв війни та терапія, призначена на її основі, допоможуть учаснику бойових подій позбутися тяжких симптомів.

Зауважимо, що абсолютно різні фактори воєнних обставин можуть сприяти стресу  та розвитку посттравматичного стресового розладу. Серед них:

  • певна військова спеціальність;
  • політичні аспекти війни;
  • місцевість, де відбуваються бойові дії.

Своєчасна, якісна діагностика ПТСР у жертв війни та терапія, призначена на її основі, допоможуть учаснику бойових подій позбутися тяжких симптомів. Тільки пройшовши лікування, вони отримають шанс повернутися до повноцінного життя.

Лікування посттравматичного стресового розладу

У лікуванні ПТСР найбільш ефективним визнано комплексний підхід, що поєднує психотерапію та прийом медикаментів. Заходи психотерапії спрямовані, в першу чергу, на нормалізацію стану пацієнта та усвідомлення його індивідуальності. Фармакотерапія необхідна для зменшення тривожності та нав’язливих спогадів.

Найбільш розповсюдженими методами є когнітивно-поведінкова психотерапія, гештальт-терапія та експозиційна терапія. Вибір терапевтичного підходу залежить від тяжкості симптомів, а його тривалість визначається наявністю ускладнень.

  1. При наявності ускладнень проводиться короткострокова терапія з фокусом на травмі.
  2. За наявності тривожного розладу або депресії терапія спрямована, в першу чергу, на лікування супутніх захворювань. Це пов’язано з тим, що в переважній більшості випадків, коморбідні розлади (наявність окрім основного, декількох супутніх захворювань) стають основною проблемою пацієнта, відсуваючи на другий план ПТСР.
  3. Посттравматичний стресовий особистісний розлад потребує тривалої (протягом кількох років) психотерапії. Лікування спрямоване на відновлення емоцій та ряду навичок.

Отже, в залежності від обраного методу лікування ПТСР, терапія націлена на прийняття пацієнтом особливостей його реакцій, усвідомлення індивідуальних властивостей характеру та усунення симптомів ПТСР. Зазвичай, для цього призначають антидепресанти, однак, в окремих випадках це можуть бути транквілізатори та інші групи препаратів.

Найбільш розповсюдженими методами є когнітивно-поведінкова психотерапія, гештальт-терапія та експозиційна терапія

Надзвичайно важливо відзначити, що жоден препарат не в змозі вилікувати наслідки ПТСР. Ліки існують для позбавлення найтяжчих симптомів. Якщо травматична подія відбулася у недалекому минулому, потрібно якомога швидше пройти діагностику та розпочати призначене лікування. Якщо мова йде про пролонгований характер захворювання, а деталі події криються у віддаленому минулому, пацієнт потребує тривалого та ретельного лікування. Воно може тривати декілька років. Надзвичайно корисною буде професійна психологічна допомога при ПТСР від досвідченого фахівця. В жодному випадку не варто вдаватися до самолікування та ігнорувати заходи,  призначені спеціалістом!

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація