Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Головна Корисна інформація Що таке хондропротектори і як їх вибрати
Дата публікації: 08.02.2024
2542

Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову тканину суглобів, зменшувати їх запалення та полегшувати біль. Також вони впливають на метаболічні процеси у хрящах. Найбільший попит на хондропротектори існує в спортивній галузі. Оскільки вони здатні підвищити міцність хрящів та поліпшити рухливість суглобів. Препарати для поліпшення стану хрящів показані людям поважного віку та людям з захворюваннями кісткової тканини (остеоартрозі, остеоартриті).

Ще наші бабусі знали, що найкращими хондропротекторами для суглобів є кісткові відвари. Вони довго варили кістки тварин і використовували цей бульйон (згадуємо холодець 🙂) для покращення стану хрящів та кісток. Також в якості «народних хондропротекторів» застосовувався риб’ячий жир, лляна та конопляна олія, м’який сир, тощо.

Пізніше для виготовлення добавок для суглобів почали використовували перероблені тваринні хрящі. Переробка кісткової тканини тварин була трудомістким процесом. До того ж, такі «моно препарати» мали невисоку ефективність, часто провокуючи алергічні реакції. Згодом перші хондропротектори на базі глюкозаміну були замінені новішими препаратами — на основі глюкозаміну, хондроїтину і гіалуронової кислоти (II). Крім регенерації тканин вони забезпечували ще й додаткове змащення хрящів.

Хондропротектори третього покоління (III) — містять глюкозамін, хондроїтин, сірку, вітаміни та мінерали. Вони були розроблені в 1990-х роках і є найефективнішими на цей момент. Ці препарати не тільки поліпшують функції суглобових з’єднань, але і, завдяки сірці (метилсульфонілметану) покращують синтез колагену.

Наступні покоління хондропротекторних препаратів – це доповнення ХТП (III). Їх “вдосконалюють” нестероїдними протизапальними препаратами (НПЗП), наприклад, діацереїном, та антиоксидантами. Діацереїн зменшує синтез цитокінів, що викликають запалення, та пригнічує активність ферментів, що руйнують хрящ. Діацереїн застосовується для лікування остеоартрозу та остеоартриту (капсули Орцерин). До речі, радимо прочитати статтю про Ранозагоювальні засоби, що допоможуть впоратись з опіками, порізами та подряпинами.

Як вибрати хондропротектори для суглобів?

Найбільш поширеними хондропротекторними препаратами є комбінація хондроітину з глюкозаміном. Ці речовини є природними компонентами хрящової тканини. Глюкозамін необхідний для пружності та здоров’я хрящів, сухожиль та зв’язок. Глюкозамін має протизапальну і зміцнювальну дію, сприяє виробленню протеогліканів – основних складових хрящової тканини. Хондроїтин також бере участь у виробленні протеогліканів. Він чинить таку ж дію, як і глюкозамін, відрізняючись від нього лише хімічною структурою.

Основними видами хондропротекторів є:

  • Глюкозамін – природний будівельний матеріал хрящової тканини. Сприяє відновленню хряща;
  • Хондроітин (хондроїтин) — природний будівельний матеріал хрящової тканини. Зберігає еластичність хряща;
  • Діацереїн — синтетичний препарат, який має протизапальні, знеболювальні та регенеруючі властивості.

 Додатково:

  • Гіалуронова кислота – є компонентом суглобової рідини, забезпечує амортизацію суглобів;
  • МСМ (метилсульфонілметан) – більш відомий як сірка. Має протизапальну та знеболювальну дію;
  • Пантотенова кислота (вітамін B5) — необхідна для синтезу колагену. Колаген становить близько 70% сухої ваги хрящ, він забезпечує міцність, еластичність та амортизацію хрящової тканини. 

Вибирати той чи інший препарат слід, враховуючи діагноз та стан здоров’я людини. Перед застосуванням хондропротекторів необхідно проконсультуватися з лікарем.

Механізм дії хондропротекторів базується на:

  • Зменшенні руйнування хрящової тканини;
  • Стимулюванні регенерації хрящів завдяки підтримці синтезу протеогліканів;
  • Поліпшенні змащення суглобів та покращенні вироблення синовіальної рідини;
  • Зменшенні болю і поліпшення функції суглобів при їх запаленні.

 У лікуванні яких хвороб використовуються хондропротектори?

«Захисники» суглобів корисні для профілактики захворювань хрящової тканини. Глюкозамін та гіалуронова кислота з хондроїтином – що є незмінною базою в лікуванні кісткових зв’язок — забезпечують здоров’я хрящів та сприяють їх відновленню. Хондропротектори для колін та суглобних з’єднань випускаються в формі таблеток, капсул, мазей, гелів або ін’єкції.

Хондпротектори допомагають при:

  • Захворюваннях суглобів – остеоартрозі, ревматоїдному артриті, ревматизмі, тощо;
  • Ураженнях хрящової тканини, наприклад, при хондропатії та остеохондропатії;
  • Порушенні цілісності хрящової тканини – при травмі, операції або інфекції;
  • Болю, запаленні чи зменшенні функції суглобових з’єднань;
  • Профілактиці – вікових змін чи при високому навантаженні на суглоби.

Таблетки і капсули, такі як ХондроАктив Tabula Vita чи Терафлекс, є найбільш поширеною формою випуску хондропротекторних препаратів. Вони є зручними в застосуванні, використовуються як додаткове джерело хондроїтину сульфату і глюкозаміну сульфату – основних будівельних матеріалів для хрящів. Такі препарати можуть доповнюватись колагеном, диклофенаком (таблетки Мовекс Актив), ібупрофеном, кофеїном, вітаміном D та іншими елементами. В капсулах також випускається хрящовий колаген Меркана, що сприяє усуненню запалення та зменшенню скутості суглобів.

Порошок для орального розчину є зручною формою відновлювальних препаратів для хрящів. Він швидко всмоктується і засвоюється організмом. При проблемах з травленням оральний порошок, як наприклад, Дона, Сінарта чи Мовекс Актив, є більш безпечним ніж таблетки.

Гелі і мазі хондропротектори наносяться безпосередньо на шкіру в області ураження. Вони ефективні при місцевому застосуванні, але їх дія менш тривала, ніж у таблетованих форм. Крім глюкозаміну-хондроїтину до складу хондропротекторних гелів можуть входити ібупрофен, диклофенак, вітаміни та сірковмісні сполуки (МСМ).

Хондропротектори ін’єкційні, тобто уколи хондропротектора безпосередньо в суглоб, є найефективнішим способом лікування хронічних запалень. Вони містять ті ж активні речовини, що і інші хондропротектори. Препарати в ін’єкційній формі краще всмоктуються та мають менше побічних ефектів. Ін’єкційні ліки можуть бути однокомпонентними, як наприклад, Хітарт з хондроїтин сульфатом, або комбінованими.

Як приймати хондропротектори?

Усе залежить від форми випуску препарату. Хондропротектори в таблетках приймаються зазвичай 2-3 рази на день. Гелі і мазі наносять на уражені суглоби тонким шаром 2-3 рази на день. Ін’єкції вводять 1-2 рази на тиждень протягом 4-6 тижнів. Дозування, форму випуску і тривалість лікування визначає лише лікар.

Підсумки

В складі усіх «захисників суглобів» міститься хондроїтин, глюкозамін та/або їх похідні, що можуть бути доповнені НПЗП (діацереїном). Посилюють дію хондропротекторів колаген, гіалуронова кислота, вітаміни і мінерали. Існує ряд трав, що можуть покращити функції суглобів. Наприклад, арніка, живокіст, чортополох, тощо. Плющ — всім відомий своїми відхаркувальними властивостями – також може зменшити запалення та біль у суглобах.

Приймати будь-який БАД чи лікарський засіб слід з обережністю. Зазначимо, що хондропротектори не є панацеєю від усіх хвороб опорно-рухового апарату. Найкращою профілактикою хвороб для суглобових з’єднань залишається здоровий спосіб життя та фізична активність.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що робити жінці при нетриманні сечі?

Що робити жінці при нетриманні сечі? Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх ...

Детальніше...
Уся корисна інформація