Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Ранозагоювальні засоби: види, застосування та поради

Головна Корисна інформація Ранозагоювальні засоби: види, застосування та поради
Дата публікації: 29.11.2023
793
5

Порізи, подряпини та опіки можуть статися з будь-ким під час готування їжі, гри з домашнім улюбленцем, і навіть перекладання офісного паперу. Якою б маленькою та незначною рана не здавалася, в неї можуть потрапити бактерії. Щоб запобігти важким наслідкам, після антисептичної обробки використовують ліки для швидкого загоєння ран. 

Лікарські препарати мають бактерицидні властивості, прискорюють регенерацію пошкоджених тканин та запобігають утворенню гнійників. Розглянемо різновиди поранень та які засоби для загоєння ран варто покласти у домашню аптечку першої допомоги.

Види ран та як відбувається їх загоєння

Виділяють декілька видів ран в залежності від характеру та причини ушкодження:

  • Різані – глибокі, з рівними краями, утворені гострим предметом. Пластир для стягування ран допомагає швидко позбутися ушкодження.
  • Колоті – глибокі, іноді непомітні, можуть спричиняти гематоми, інфекційні зараження. Тому бажано використовувати мазі для швидкого загоєння ран.
  • Рвані – розшарування або скальпування шкіри при ударі тупим предметом.
  • Забиті – великі пошкодження тупим предметом м’язів та кісток.
  • Розчавлені – поєднують ознаки забитих та рваних. В разі появи гною використовується мазь для загоєння гнійних ран.
  • Рубані – утворені масивними гострими предметами, часто з ушкодженнями внутрішніх органів чи кісток. 
  • Укушені – найбільш інфіковані, тому що в слині тварин та людей міститься багата мікрофлора, а іноді токсини. При укусах обов’язково відвідують лікаря, який прописує мазь для загоєння ран з антибіотиком.
  • Змішані – поєднують декілька видів ушкоджень.
  • Вогнепальні – супроводжуються складними анатомічними ушкодженнями, інфікуванням та ураженням тканин та органів. Потребують термінової медичної допомоги.
  • Опікові – ураження тканин вогнем, електричним струмом чи хімічними речовинами. Задля запобігання розповсюдженню інфекції використовують порошок для загоєння ран.

Процес загоєння у всіх випадках відбувається за однаковою схемою. На першому етапі кровоносні судини звужуються. Через кілька секунд тромбоцити починають утворювати пробки, перекриваючи витік крові. 

Наступний етап – запалення. Воно проявляється почервонінням, біллю, набряком та локальним підвищенням температури. У цей час імунні клітини очищують пошкоджену зону від бактерій та патогенів. Для допомоги організму залучають антисептик, наприклад Хлоргексидин.

На третьому етапі відбувається загоєння: позаклітинний матрикс з колагеном утворюють нову тканину. Препарати для загоєння ран пришвидшують процес. Якщо пошкодження було глибоким чи великим по площі, може утворитися рубець. 

Який засіб використовується для обробки ран?

Одразу після отримання поранення бажано відвідати лікаря задля точної діагностики та призначення відповідного лікування. Якщо одержання кваліфікованої медичної допомоги неможливе, використовують швидкі засоби для обробки ран:

  • спиртові серветки;
  • перекис водню чи хлоргексидин;
  • пластир для загоєння ран.

Також можна носити з собою медичний клей чи пластироспрей для ізоляції пошкодженої ділянки. При невеликих порізах чи подряпинах використовують Пантенол з алоє вера (Табула Віта), Рятівник або інші мазі для швидкого загоєння ран.

Які засоби використовують для загоєння ран при цукровому діабеті?

При цукровому діабеті регенерація клітин сповільнюється. Утворюється ризик виникнення трофічної виразки. Тому мазь для загоєння ран при цукровому діабеті повинна лежати в аптечці кожної людини з таким діагнозом. 

Уражений захворюванням організм не завжди здатен самостійно справитися з запаленням, тому пацієнтам назначають антибіотик для загоєння ран. Найчастіше це препарати місцевої дії, які швидко зупиняють інфекційні процеси. 

Найменша подряпина чи садна може стати причиною важких ускладнень, тому варто одразу використати антисептичний спрей Бепантен чи інший засіб. При зміні кольору шкіри навколо рани терміново повідомляють лікаря.

Чим загоїти гнійну рану?

При виділенні гною допомагають трави для загоєння ран. Відварами ромашки, календули, конюшини, звіробоя та інших змочують ватні тампони, та прикладають їх до місць ураження. Завдяки антисептичним властивостям трави вичищають та загоюють рани.

Антисептична та протимікробна дія Лініменту Вишневського стає у нагоді при гнійних запаленнях закритого типу. До них відносяться фурункули, гнійні прищі, карбункули. Цілюща сила крем з декспантенолом 30г (Табула Віта) усуває запалення та прискорює регенерацію.

Під час загоювання з пошкодженням судин виділяється прозора рідина, яку прибирає Кадефорт спрей. Порошкова речовина абсорбує вологу, створюючи захисний бар’єр на шкірі, на який накладають мазі для загоєння ран. Для пришвидшення регенерації використовують Пантестин та Бепантен.

Засоби для швидкого загоєння відкритих ран

При появі відкритої рани перш за все її потрібно очистити та продезінфікувати спреєм Перекису водню. Якщо область ураження велика та кров довго не спиняється, накладають щільну пов’язку. Для відкритих ран добре діють засоби для загоєння ран з цинком та сріблом. Речовини дезінфікують та підсушують рану. Мазі на основі вазеліну утворюють захисну плівку на пошкоджених тканинах.

Для лікування бактеріальних інфекцій окрім мазей та спреїв місцевого використання призначають таблетки для загоєння ран. Антибіотики не можна використовувати без призначення лікаря та вживати у великій кількості.

Як уникнути ускладнень при пораненнях

Здоровий організм швидше справляється з пошкодженнями тканин. Тому при підвищеному ризику травматизму варто регулярно пити вітаміни для загоєння ран. Виробники випускають окремі препарати та готові комплекси, у склад яких входять вітаміни А, Е, В12 та D3. 

Не нехтуйте власним здоров’ям та здоров’ям близьких, звертайте увагу на будь-які пошкодження шкіри. Вчасне використання засобів для загоєння ран вбереже від нагноєння, сепсису та навіть появи бородавок. Будьте здорові!

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація