Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Що робити жінці при нетриманні сечі?

Головна Корисна інформація Що робити жінці при нетриманні сечі?
Дата публікації: 12.01.2024
674

Що робити жінці при нетриманні сечі?

Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх намагаються позбутися якомога швидше. Про інші соромляться згадувати у суспільстві та не обговорюють проблему з лікарем. Зазвичай нетримання сечі або інконтиненція асоціюється з новонародженими або літніми людьми. Але з цією проблемою можна стикнутися у будь-якому віці. 

Це патологічний процес, під час якого сечовиділення відбувається незалежно від вольового зусилля. Нетримання сечі у жінок викликає фізичний дискомфорт, та може призвести до розладів психіки. Люди з нетриманням сечі соромляться вийти з дому, закриваються у собі, поступово впадають у депресію. 

Якщо ви чи ваші знайомі стикнулися з цією проблемою, не залишайтеся з нею наодинці. Існує ефективне лікування нетримання сечі у жінок, яке позбавляє проблеми та допомагає налагодити звичне життя. 

Яка причина нетримання сечі у жінок?

Причини нетримання сечі у жінок можуть бути різні:

  • зміна рівня гормонів при менопаузі;
  • великі фізичні навантаження, у тому числі заняття силовим спортом;
  • послаблення м’язів у похилому віці;
  • запалення сечового міхура;
  • стресове нетримання сечі у жінок;
  • спадковість або вроджені аномалії будови тіла;
  • ожиріння, цукровий діабет;
  • травма під час пологів або оперативного втручання.

Крім того підтікання або неконтрольоване сечовипускання можуть викликати деякі лікарські засоби: діуретики, релаксанти, антигістамінні, психотропні, гормональні препарати.  Якщо замінити чи відмінити прийом ліків неможливо, урологічні прокладки Тена зменшать тимчасові незручності. Але не соромтеся повідомляти лікаря про нетримання сечі. У більшості випадків препаратам можна знайти альтернативу.

Як та чим лікувати нетримання сечі у жінок?

Нічне нетримання сечі у жінок лікують медикаментозно, безопераційно або за допомогою операційного втручання. Важливо підходити до проблеми комплексно. Якщо причиною неконтрольованого сечовипускання є захворювання, першочергово лікують його.

Тренування поведінки допомагає позбутися нетримання сечі вночі у жінок у 75% випадках. Люди вчяться утримуватися від походів у туалет протягом рівних проміжків часу, поступово збільшуючи інтервал. При наявності зайвої ваги першим кроком для позбавлення від проблеми стане схуднення. 

Медикаментозні методи лікування 

Консервативне лікування передбачає прийом препаратів, що усувають неприємні симптоми. Таблетки від нетримання сечі у жінок відносяться до декількох фармакологічних груп:

  • Засоби для пригнічення симпатичної нервової системи – діють на м’язи та сфінктер сечового міхура;
  • Спазмолітики – використовують на ранніх стадіях захворювання;
  • Гормональна терапія – допомагають пацієнткам похилого віку та при клімаксі;
  • Антидепресанти – позбавляють від енурезу.

Препарати для лікування нетримання сечі у жінок залежить від віку, анатомічних особливостей, нервової системи та інших факторів. Поставити точний діагноз може тільки кваліфікований лікар після детального дослідження. При самолікуванні можливі важкі ускладнення.

Немедикаментозні методи лікування 

У разі слабких м’язів тазу можна позбутися нетримання сечі у жінок вправами Кегеля чи іншим комплексом тренувань. Однак не варто призначати їх собі самостійно. У деяких випадках фізичне навантаження тільки погіршує ситуацію. 

При циститі допомагають фіточаї, а ліки від нетримання сечі у жінок може замінити фізіотерапія. Прогрівання, дія мікроструму чи електромагнітних імпульсів поліпшує стан. Це чудова альтернатива оперативному втручанню або лікарським препаратам для пацієнток похилого віку.

Хірургічні методи лікування 

Іноді при нетриманні сечі у жінок препарати та вправи не допомагають. Тоді лікарі рекомендують хірургічне втручання. Існує багато різновидів оперативного лікування, включаючи пластичну хірургію пахви, заміну сфінктера сечового міхура, ін’єкції колагену або введення гіалуронової кислоти.

Найбільш поширеним та дієвим вважаються слінгові операції. Під час втручання жінці імплантують синтетичну петлю, яка підтримує сечовипускний канал. В середньому операція триває 30 хвилин, а її ефективність досягає 90%.

Що робити при нетриманні сечі

Якщо в вас виникла проблема з сечовим міхуром, не соромтеся звертатися до лікаря. На ранніх стадіях захворювання можна позбавитися завдяки вправам та таблеткам. Урологічні прокладки для жінок допоможуть відчувати себе впевнено та не обмежувати соціальні контакти протягом лікування. Піклуйтеся про себе та будьте здорові!

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація