Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Варикоз: профілактика і лікування

Головна Корисна інформація Варикоз: профілактика і лікування
Дата публікації: 05.06.2023
415

Варикоз: профілактика і лікування

На жаль, після згасання коронавірусу інші захворювання не зникли. Варикоз досі вважається однією з найнебезпечніших хвороб 21-го століття. За даними ВООЗ, варикозне розширення вен спостерігається у 25% дорослого населення планети. Він вражає і чоловіків, і жінок. Однак співвідношення жінок до чоловіків, які страждають від варикозу, становить 2 до 1. Насамперед це пов’язано зі схильністю до гормональних змін і з вагітністю та народженням дітей. Але про все це та інше поговоримо по черзі. Спочатку розглянемо, що собою являє варикоз.

Що таке варикоз

В організмі людини по венах постійно рухається кров. Венозні клапани не дозволяють їй повернутись назад або ж зупинитись. Порушенням їхньої належної роботи і є варикоз. Адже замість плавного протікання кров застоюється, внаслідок чого вени починають розширюватись, набрякати, в них формуються варикозні вузли. Найчастіше варикоз вражає нижні кінцівки. Оскільки саме на них найбільше впливають такі фактори, як вага тіла та гравітація. Без належного лікування та профілактики варикозу він може призвести до появи тромбів та інших ускладнень, навіть смерті.

Причини та симптоми варикозу

На появу варикозного розширення вен впливає багато причин. Серед них: 

  • Спадковість. Ризик розвитку варикозу набагато вищий, якщо серед ваших рідних були ті, хто також страждав від нього. Приміром від батьків можна успадкувати слабкість стінок вен або інші патології. Адже гени зберігають інформацію і про особливості організму.
  • Вік. З часом робота вен та венозних клапанів погіршується. До того ж, варикоз може розвиватись як наслідок інших захворювань. Наприклад, при захворюванні кишечника збільшується внутрішньочеревний тиск, що також може призвести до варикозу. 
  • Спосіб життя. Це може бути сидяча або, навпаки, стояча робота, зайва вага, постійні фізичні навантаження, шкідливі звички, незбалансоване харчування. Оскільки це створює додатковий тиск на організм і кровообіг, зокрема. В зоні ризику передусім перукарі, будівельники, вчителі, вантажники, продавці etc. Хоча не застраховані і спортсмени, чий спорт пов’язаний з постійним навантаженням на ноги.
  • Вагітність. Помітне зростання ваги, підвищення венозного тиску, малорухливість тощо — все це може перевантажити вени, знизити тонус венозних стінок та сприяти застою крові.
  • Гормональні перебудови. Ризик варикозу зростає під час статевого дозрівання, вагітності та менопаузи. Позаяк жіночим гормонам притаманно зменшувати еластичність венозних стінок.

Щоб вжити необхідних заходів при варикозі, слід знати його симптоми. Зокрема, мова про:

  • відчуття важкості в ногах,
  • м’язові судоми (здебільшого вночі під час сну),
  • біль після початку рухливості (після довгого стояння чи сидіння),
  • набряк ніг,
  • бліда або потемніла шкіра біля уражених судин,
  • поява синців після легких забоїв,
  • свербіння та печіння навколо вен,
  • поколювання та оніміння нижніх кінцівок,
  • наявність судинних зірочок,
  • сухість шкіри,
  • набуття венами синього або темно-фіолетового відтінку.

Стадії варикозу

Лікарі виділяють 6 стадій варикозу.

0 стадія. Відсутні зовнішні симптоми хвороби. Але є відчуття дискомфорту в ногах, тяжкість. Можливі нічні судоми.

1 стадія. З’являються зовнішні симптоми. Зокрема, судинні зірочки невеликого розміру.

2 стадія. Організм сигналізує про появу варикозних вузлів. Як правило, вони проявляються після тривалого сидіння або ходіння. З’являються набряки.

3 стадія. Судоми відбуваються все частіше. Набряки залишаються на постійній основі.

4 стадія. Порушується тонус шкіри — вона лущиться, стає сухою та грубшає. Її чутливість суттєво знижується.

5 стадія. Свербіння, біль та печіння стають постійними. Разом з ними утворюються трофічні виразки. Однак зникають відносно швидко, що змушує думати, наче вони вже не з‘являться.

6 стадія. Процес загоєння трофічних виразок не відбувається. До списку нещасть додається інфекція, загнивання рани та висока температура. Ця стадія найнебезпечніша, оскільки вилікувати варикоз на ній не є можливим.

Профілактика та лікування варикозу

Лікуванням варикозного розширення вен займаються лікарі, котрі називаються флебологами. При перших симптомах слід звернутись до цього спеціаліста. Він здійснить огляд, оцінить рівень вздуття вен і призначить ультразвукову доплерографію. Остання процедура необхідна, щоб надати повну інформацію про стан кровообігу та визначити діагноз. Якщо ви в групі ризику, варто відвідувати флеболога на постійній основі. Адже на 0 стадії зовнішніх проявів немає й варикоз можна сплутати з відчуття дискомфорту.

Перш за все, лікування варикозу проходить за допомогою лікувальної фізкультури. Вона включає в себе гімнастику, ходьбу, плавання тощо. Другий метод — компресійна терапія. Це передбачає використання компресійної білизни, якій властиво покращувати кровообіг, пришвидшувати загоєння ран та зменшувати навантаження на нижні кінцівки. На додачу існує фармакотерапія — це прийом препаратів, які мають корисні властивості для лікування та профілактики варикозу. Звісно, купувати їх слід після консультації з лікарем. Адже, як відомо, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Хочемо порекомендувати вам кілька ефективних препаратів, які можна купити в нашій інтернет аптеці. Зауважимо, що ці засоби універсальні і можуть застосовуватись під час лікування і профілактики. Різниця лише в тому, що при профілактиці вживається менше дозування і обмежений курс. 

Ліотрокс випускається в форматі капсул. Альтернатива — Ліотрокс Гель. Препарат поліпшує кровообіг, знімає запалення та захищає судини.

Флєбодіа таблетки підвищують тонус вен, мають протизапальний ефект та здатні полегшувати симптоми варикозу.

Гепатромбін гель має 2 дозування — 30000МО/100г та 50000МО/100г. Препарат поліпшує кровообіг та незамінний в боротьбі проти тромбів, набряків і запалень.

Траксивазим гель випускається з різним дозуванням (20/40/100 г). Засіб сприяє усуненню набряків та болю, а також покращенню тонусу вен. Застосовується не тільки при варикозі, а й при інших розладах кровообігу.

Ліотон гель — препарат, який використовують проти набряків та запалень. Він запобігає застою крові укріплює стінки судин. Дозування — 30 або 50 г. 

Ескувіт краплі підвищують тонус венозних стінок та запобігають застою крові. Також їх сильний бік — здатність нейтралізувати свербіння, втомлюваність та біль в ногах.

Ескузан краплі укріплюють стінки вен, зменшують запалення та запобігають утворенню тромбів. Згодиться цей засіб і для протидії набрякам та судомам.

Зазначимо, що хоч деякі препарати доступні без рецепту, перед покупкою слід проконсультуватись з лікарем. А також обов’язково ознайомитися з інструкцією. Оскільки лише з урахуванням особливостей організму та протипоказань можна обрати ефективний засіб для лікування та профілактики варикозу.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація