Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Фітосвіт: Грудний збір фіточай

Головна Корисна інформація Фітосвіт: Грудний збір фіточай
Дата публікації: 05.10.2023
2262
5

Фітосвіт: Грудний збір фіточай

Фіточай це одно- або багатокомпонентний напій на основі трав, ягід, корінців та квітів різних рослин. Крім того, що він має приємний смак та аромат, цей чай ще й дуже корисний. Вживати його можна як для лікування, так і для профілактики. Одним з таких є грудний збір. В самій назві вже є підказка про його призначення, але більш детально про склад, обмеження та застосування читайте далі.

Властивості та користь фіточаю грудний збір

Можливо ви звертали увагу, що на коробці є номер, від 1 до 4. В залежності від цієї цифри склад різний, а ще склад може відрізнятись в залежності від виробника. Тож при різних видах кашлю краще орієнтуватись саме на склад грудного збору. Коротко розглянемо склад і особливості трав’яних зборів, які частіше всього назначаються лікарями при кашлі. 

Грудний збір №1 при сухому кашлі

Склад:

  • мати-й-мачуха
  • корінь алтеї
  • душиця

Призначають його при застуді, гострих респіраторних інфекціях (бронхіт) та грипі з нападами сухого кашлю. Мати-й-мачуха допомагає відхаркувати, корінь алтеї виводить слиз, а душиця заспокоює подразнену слизову оболонку. Через побічні ефекти, що може спровокувати душиця, грудний збір №1 заборонено вживати в період лактації та вагітності.

На сайті онлайн-аптеки eTabletka представлені грудні збори №1 від виробників Ліктрави та Віола:

Грудний Збір №1 1,5г №20 — Ліктрави

Грудний Збір №1 50г — Ліктрави

Грудний Збір №1 50г — ФФ Віола

Грудний Збір №1 1,5г №20 — ФФ Віола

Грудний збір №2 при мокрому кашлі

Склад:

  • подорожник
  • корінь солодки
  • мати-й-мачуха

При запальних процесах респіраторних захворювань подорожник нормалізує роботу дихальної системи, а в комплексі з мати-й-мачухою покращується процес відхаркування при мокрому кашлі. Корінь солодки знищує збудники хвороби, але цей компонент настільки сильний, що цей збір заборонено вживати вагітним та людям з ерозією та виразкою ШКТ. У вагітних може спровокувати викидень. 

Грудний збір №2 також представлений виробниками Віола та Ліктрави:

Грудний Збір №2 1,5г №20 — Ліктрави

Грудний Збір №2 50г — Ліктрави

Грудний Збір №2 1,5г №20 — ФФ Віола

Грудний Збір №2 50г — ФФ Віола

Грудний збір ТМ Фітосвіт

Трав’яні збори, якими за складом є фіточай — це натуральні ліки, даровані нам природою. Але чи багато з нас знають який ефект мають ті чи інші рослини, які є протипоказання до вживання, поєднання між собою та іншу важливу інформацію? На сьогодні відповідь на це питання скоріше негативна. Тож було б добре, мати один склад який би підходив як для сухого, так і для волого кашлю. І він є — це Грудний збір від ТМ Фітосвіт.

Компанія Фітосвіт виготовляє фіточай, який має у своєму складі аж 7 рослинних компонентів (солодки корені, шипшини плоди, ромашки квітки, ехінацеї пурпурової трава, липи квітки, череди трава, шавлії лікарської листя.). Тому їх фіточай має більшу ефективність при застуді та нападах кашлю. Допомагає розрідити й вивести мокроту (солодка), вивести токсини за допомогою посилення потовиділення (липа); посилити опірність організму (ехінацея та шипшина, що містить велику кількість вітаміну С), усунути запальні процеси (череда та шавлія).

Приготування і вживання грудного фіточаю

Як ви вже прочитали вище, до складу фіточаю входять різні трави, які мають певні лікувальні властивості. Щоб вони були максимально ефективними та принесли користь їх потрібно правильно приготувати та зберігати. 

Для грудного збору №1 нам знадобиться 1 ст. ложка суміші трав та 1 склянка (200 мл) холодної води. Заливаємо все у невеликій каструлі й кип’ятимо на паровій лазні протягом 20 хвилин. Отриману рідину остудити та процідити через марлю. Приймати вранці та ввечері по ½ склянки після основного прийому їжі.

Грудний збір №2: 1 ст. ложку збору заливаємо 1 склянкою окропу (200 мл) і варимо на маленькому вогні 15 хв. Відвар має настоятись протягом години, після чого його потрібно процідити. Вживати протягом дня 4 рази після їжі, попередньо підігріваючи. Зберігати тільки в холодильнику.

Не зважаючи на природне походження вживати грудний збір у будь-якому складі без консультації з лікарем небезпечно. Зловживання може викликати передозування, а деякі компоненти можуть спровокувати алергічні реакції: сверблячка, набряки, почервоніння на шкірі та висипи. Інколи може спровокувати подразнення слизової оболонки шлунку. 

Грудний збір фіточай для дітей і вагітних жінок

Слідкувати за своїм здоров’ям потрібно завжди, як чоловікам, так і жінкам. Але в період вагітності потрібно бути особливо уважними та обережними — в цей час жінка відповідає не лише за себе, а й за малюка. Стосовно лікування дітей, теж є багато обмежень — це маленький організм, що тільки росте та формується. Трав’яна суміш “Грудний збір Фіточай” є перевіреним народним методом лікування, проте не є лікарським засобом. Тому завжди слід радитись з лікарем, особливо коли лікування потребує вагітна жінка чи дитина. 

Дітям віком до 3-х років грудний збір давати заборонено взагалі. Від 3 до 12 років дозволено вживати грудний збір №2, або з ідентичним складом. Слід бути уважними й уникати вживання грудного збору у разі вмісту в ньому наступних складників:  календула, м’ята перечна, пелюстки фіалки, богульник болотний. Далі лікар може призначати будь-який з них в залежності від стану пацієнта вже як для дорослої людини.

Вагітним жінкам ліки приймати не бажано у будь-якому вигляді, але що ж робити, якщо майбутня мати захворіла? — Важливо не займатись самолікуванням, а звернутись до лікаря! Виходячи з поточного стану, зваживши всі можливі ризики та шкоду від вживання грудного збору та відсутністю будь-якого лікування лікар призначить лікування. Так, вагітність суттєво обмежує можливості лікаря, але все ж таки вихід є.

Вагітним жінкам можна вживати грудний збір, з дозволу лікаря і суворо дотримуючись призначень до складу якого входять: календула, м’ята перечна, пелюстки фіалки, богульник болотний. Допустимі: шавлія, корінь алтеї, бруньки сосни, аніс. Жінкам, які годують грудьми, теж слід обережно вживати грудний збір, оскільки є ризик побічних ефектів вже не тільки для молодої мами, а й для немовляти.

Компоненти грудного збору допомагають розрідити та вивести мокроту, сприяють  відхаркувальному процесу та запобігають розмноженню хвороботворних організмів. І це не єдиний корисний збір фіточаю, рекомендуємо увагу звернути увагу на фіточай при застуді. Його можна використовувати як окремо, так і в комплексі з препаратами традиційної медицини. Єдине — порадьтесь з кваліфікованим фахівцем, самолікування може погіршити поточний стан хворої людини.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація