Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Антигістамінні, кортикостероїди і деконгенсанти — які є дієві ліки від алергії?

Головна Корисна інформація Антигістамінні, кортикостероїди і деконгенсанти — які є дієві ліки від алергії?
Дата публікації: 11.05.2023
6340

Антигістамінні, кортикостероїди і деконгенсанти — які є дієві ліки від алергії?

Підвищена чутливість організму до чужорідних речовин, більш відома як алергія, може виникнути в будь-якому віці, в будь-який момент. Реакція на алергени, що супроводжується закладеністю носа, свербінням шкіри або подразненням очей може відбутися раптово. В цей момент під рукою не завжди можуть бути потрібні ліки. Деякі медпрепарати доступні тільки по рецепту, виписаному лікарем. Коли звертатися до лікаря одразу не має можливості, варто знати, які антигістамінні препарати для зняття симптомів алергії можна придбати без рецепта.

 Основними видами протиалергічних препаратів є:

  • блокатори гістаміну;
  • деконгестанти (протинабрякові засоби);
  • стероїдні гормони (зокрема глюкокортикостероїди).

Існують також менш поширені антигістамінні засоби, такі як стабілізатори тучних клітин. Всі ці види препаратів можуть застосовуватись системно (діють на весь організм) або місцево (в залежності від ступеня і місця ураження).

Найпростішими і найбезпечнішими ліками від алергії, які можна замовити в інтернет-аптеці, є місцеві засоби. Спреї та краплі діють швидко, і швидко виводяться з організму. Наприклад інгаляційні розчини (для вдихання), інтраназільні спреї (для носа) та топічні засоби (для шкіри). Незважаючи на безпечність місцевих антигістамінів, перед вживанням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та ознайомтеся з інструкцією.

Симптоми алергії

Симптоми алергії тісно пов’язані з дією алергену і вивільненням гістаміну, що є реакцією організму на подразник. Гістамін в свою чергу рефлекторно збуджує надниркову залозу, провокуючи виділення гормонів.

 При вивільненні гістаміну, спровокованому дією алергенів, виникає:

  • спазм гладких м’язів (в тому числі бронхоспазм);
  • розширення кровоносних судин;
  • застій крові в капілярах і збільшення проникності їх стінок;
  • згущення крові;
  • набряк навколишніх тканин;
  • виділення адреналіну і норадреналіну.

Про симптоми алергії детальніше можна прочитати в статті — Що таке алергія і які ліки приймати? Схема лікування алергії (за винятком критичних станів) включає зняття симптомів та уникнення контакту з алергеном. У критичних випадках (при анафілактичному шоці) застосовується автоін’єктор з адреналіном. При гострих алергічних станах обов’язково звертайтеся до лікаря.

В деяких випадках схема лікування алергії може включати прийом кортикостероїдів.  Кортикостероїди становлять велику групу гормональних препаратів, що взаємодіють з наднирниками. Вони є строго рецептурними, перед їх прийманням необхідний візит до лікаря.

Безрецептурні протиалергічні препарати

Протиалергічні нестероїдні препарати можна придбати без рецепта. Вибір цих засобів дуже широкий, починаючи від таблеток, закінчуючи судинозвужуючими спреями. Ліки від алергії випускаються під різними назвами, тому доцільніше буде шукати їх за методом їх дії. Розглянемо, які антигістамінні ліки можна придбати без рецепта.

Блокатори гістаміну:

а) Таблетована форма:

Всі антигістамінні таблетки діють однаково, блокуючи рецептори гістаміну. Вони відрізняються лише за діючими речовинами, основні з яких Дезлоратадин, Левоцетиризин та Лоратадин.

б) Краплі та спреї:

Основні діючі речовини антигістамінних спреїв — Ксилометазолін та Фенілефрин/Диметинден (комбіновано). Комбінований засіб легко визначити за наявністю літери «-D» у назві, що означає «деконгестант».

 Судинозвужуючі засоби (деконгестанти):

а) Краплі та спреї для носа:

б) Краплі для очей:

Основні діючі речовини для назальних деконгенсантів — Нафазолін, Ксилометазолін та Оксиметазолін. Для очей використовується Тетризолін і Тетрагідрозолін. Судинозвужуючі препарати є засобами місцевої дії. На відміну від антигістамінних таблеток, які діють на весь організм.

Засоби для механічної промивки та зволоження:

а) Краплі та спреї для носа:

б) Краплі для очей:

Антигістамінні препарати в таблетованій формі

Антигістамінні засоби системної дії  діють довше, поширюючи свій вплив на весь організм. Перевага таблеток від алергії в їх системній дії. Існує три покоління антигістамінних препаратів:

  • І покоління (40-ві роки XX ст.);
  • ІІ покоління (80-ті рр. ХХ ст.);
  • ІІІ покоління (сучасні метаболіти препаратів ІІ покоління).

Препарати І покоління мають побічні ефекти, такі як подразнення шлунку і сонливість (дифенгідрамін, клемастин, тавегіл). Але, за деякими дослідженнями, блокування рецепторів тавегілом і клемастином швидше ніж у сучасних препаратів. Тавегіл та Супрастин майже повністю (95%) зв’язуються з білками крові. Препарати І покоління слід застосовувати з обережністю.

Антигістамінни ІІ покоління не мають вираженого седативного ефекту та не викликають звикання (лоратадин, цетиризін). Найкращі протиалергічні препарати ІІІ покоління є безпечними для тривалої терапії алергічних захворювань (фексофенадин, дезлоратадин). Алергозан, Ерідез та Левзірін є блокаторами гістаміну ІІІ покоління. Ці препарати мають доступну ціну та не чинять вплив на психомоторну активність людини.

Деякі з протиалергічних засобів випускаються в формі оральних крапель (призначені для дітей). Усі вищезазначені препарати виконують однакову дію – блокують рецептори гістаміну. Антигістамінні таблетки і краплі безрецептурної групи можна замовити онлайн.

Варто пам’ятати

1) Пам’ятайте, що антигістамінні препарати, які закінчуються на літеру «-D», уже містять протинабряковий засіб. Отже, якщо ви прийняли такий препарат, не варто додавати до нього окремий деконгенсант.

2) Антигістамінні засоби тривалої дії, які не мають седативного ефекту, можна використовувати щодня. Як правило, вони безпечні для використання, навіть у довгостроковій перспективі

3) Протинабрякові засоби використовуйте лише за потреби, у найгірші дні. Їх не можна приймати щодня. Загальний термін прийому не має перевищувати 10-14 днів.

4) Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Перед вживанням рекомендовано проконсультуватися з лікарем і ознайомитися з інструкцією.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація