Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Що таке алергія і які ліки приймати?

Головна Корисна інформація Що таке алергія і які ліки приймати?
Дата публікації: 17.07.2022
11465
9 хвилин

Що таке алергія і які ліки приймати?

Алергія – явище, яке лікарі визначають як специфічну реакцію імунної системи організму. Вона може виникнути негайно або через деякий час після контакту з речовиною, яка може бути цілком безпечною для інших людей. Сьогодні число осіб, що страждає на алергію, невпинно зростає у всьому світі. В ролі алергенів можуть бути не лише ліки або харчові продукти, а й безліч інших факторів. Яка природа алергії? Чому так часто викає алергія у дитини та навіть у немовляти? Як дізнатися, на що саме  виникла алергія? Та, зрештою, які ліки приймати, аби позбутися неприємних симптомів алергічної реакції?

Алергічні висипи на шкірі

Природа та види алергії

Вивченню природи алергії вчені почали приділяти увагу уже на початку минулого сторіччя. Сьогодні відомо, що при алергії організм розпізнає загрозу у речовинах або фізичних факторах (сонячне випромінювання, холод). Хоча вони не є небезпечними для більшості людей. Задача імунної системи – захист організму від проникнення стороннього, генетичної та антигенної інформації. В нормі, розпізнавання, знешкодження та виведення з організму антигенів триває постійно. Інформація про них зберігається на клітинному рівні.

Інколи в ході імунних реакцій відбувається ушкодження не лише сторонніх агентів, але й:

  1. клітинних структур власного організму тканин;
  2. систем;
  3. окремих органів.

В такому випадку лікар діагностує алергічну реакцію. В залежності від типу алергену, розрізняють:

  • харчову алергію – її провокує споживання меду, горіхів, морепродуктів, цитрусових, деяких ягід та екзотичних фруктів;
  • медикаментозну алергію – на певні антибіотики та інші ліки, що розвивається надзвичайно стрімко, уже на початку терапії;
  • алергію на щеплення – каталізаторами реакції виступають складові вакцини;
  • алергію на укуси комах – а саме на отруту або продукти життєдіяльності мух, бджіл, ос;
  • сезонну алергію – на цвітіння деяких рослин, алергія на амброзію та інші трави;
  • алергію на пил, а точніше, на наявних в ньому мікроорганізмів, продукти життєдіяльності пилового кліща, частинки шерсті домашніх тварин.

До найбільш екзотичних видів відносять перехресну алергію, що проявляється у надмірній чутливості до речовин. Зазвичай, вони схожі за хімічним складом на уже виявлений алерген. Деякі люди страждають від холодової алергії, причину якої досі до кінця не з’ясовано.

Сьогодні ще остаточно не з’ясовано, чому у людини розвивається схильність до алергічних реакцій. Серед факторів, що сприяють формуванню алергічних реакцій у дітей, відзначають:

  1. несприятливу екологічну ситуацію;
  2. генетичну схильність;
  3. ускладнення під час вагітності у матері;
  4. лікування антибіотиками.

Але як дізнатися, на що саме виникла алергія? Для уточнення алергену призначають алергопроби. Проста процедура допоможе швидко та цілком безпечно отримати важливу для пацієнта інформацію.

Симптоми та основні прояви алергії

Алергічні реакції можуть набувати різних форм, проявляти себе різноманітними симптомами. Тож не дивно, що алергію за симптомами можна сплутати з іншими захворюваннями. Серед найбільш поширених проявів алергії:

  • Алергічні висипи на шкірі, набряк обличчя, почервоніння шкіри, кропив’янка, свербіж та інші ознаки подразнення шкіри. Вони можуть виникати при харчовій, медикаментозній та холодовій алергії у дітей чи дорослих як на фото.
  • Почервоніння очей, сльозотеча, кон’юнктивіт – такі ознаки алергії дуже поширені. Вони можуть тривати протягом декількох тижнів.
  • Закладення носу, нежить – виникають внаслідок порушення відтоку слизу.
  • Задишка, сухий кашель, часом досить сильний – пов’язані з набряком дихальних шляхів.
  • Набряк Квінке (ангіоневротичний набряк) – виникає на фоні стрімкого розвитку алергічної реакції. Набряк перешкоджає нормальному процесу дихання та є надзвичайно небезпечним.
  • Анафілактичний шок – найбільш агресивний вид алергічної реакції, що стрімко розвивається при рецидивному контакті з алергеном. Ним може виступати харчовий продукт, ліки, хімічні речовини тощо.
Алергічні висипи на шкірі
Алергічні висипи на шкірі

Незріла імунна система дитини перебуває у стані формування. Отже, алергічні реакції виникають досить часто, а спричинити їх може безліч різноманітних факторів. Батькам, схильним до алергії, варто розуміти, що дитина теж може зіштовхнутися з аналогічною проблемою. Дерматологічні прояви, наприклад, холодової алергії у дітей (на фотографії) – надзвичайно поширене явище, що завдає значного дискомфорту. Полегшити стан допомагають ліки, що на тривалий час позбавляють від неприємних симптомів. Найбільш ефективну терапію лікар призначає залежно від того, як проявляється алергія у кожному конкретному випадку.

Висипи на шкірі при холодовій алергії
Висипи на шкірі при холодовій алергії

Ліки при алергії

Антигістамінні препарати для дітей та дорослих представлені надзвичайно широкою групою ліків. Їх дія завжди направлена на подолання відповідної реакції організму на вироблення та накопичення гістаміну. Аби обрати ефективні ліки від алергії, потрібно хоча б схематично уявляти, як формується механізм алергічної реакції.

Гістамін – речовина, яка виступає у ролі нейромедіатора та запускає негайну відповідь на зовнішні подразники та сторонні агенти. Гістамін, який синтезується на основі амінокислоти гістидину, що присутня у будь-яких білкових складових організму людини, запускає алергічну реакцію. Її типи ми розглянули вище. Найбільша небезпека – ризик стрімкого розвитку подій, особливо, якщо  вчасно не звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Критичним результатом може стати тяжке ускладнення у вигляді незворотних наслідків – анафілактичний шок, кома.

На думку вчених, алергія – одна з характерних хвороб сучасної людини. Людина, зазвичай, перебуває у досить комфортних умовах та не страждає від паразитів, бактерій або вірусів. Проте, вона не має змоги достатньою мірою тренувати та загартовувати свою імунну систему. Перебуваючи у «тепличних умовах», імунна система стає вразливішою до безпечних та звичних агентів. Отже,  запускається процес формування миттєвої відповіді на будь-який фактор – цвітіння рослин, їжу, ліки, плісняву, побутову хімію.

Протиалергічні препарати ефективно долають проблему та знімають запалення. Механізм їх дії спрямований на швидке блокування та підтримку безпечного стану протягом дії ліків. Однак, якщо реагент і надалі спричинятиме подразнюючу дію, захворювання може перейти у хронічну форму. В такому випадку імунна система завжди перебуватиме у стані «бойової готовності». Якщо ж прибрати реагент, зникне і причина алергічної реакції. Звичайно, обрати кращі ліки від алергії допоможе лікар – терапевт або алерголог. Адже асортимент препаратів сьогодні надзвичайно широкий. Ось декілька препаратів для лікування алергії, що варто покласти до вашої домашньої аптечки.

Еуфорбіум

Еуфорбіум, що випускається у формі спрею, стане при нагоді при алергічному риніті. Безпечний гомеопатичний препарат сприяє відновленню слизових носової порожнини. Він зменшує дискомфорт, викликаний сухістю, подразненням та запаленням. Препарат надзвичайно зручний у використанні, підходить для дітей старше 4 років.

Назафорт

Спрей «Назафорт» — захист від алергії, ефективний бар’єрний засіб. Він допоможе тримати ситуацію під контролем, захищаючи слизову носа від пилку рослин або інших алергенів. Безпечний препарат на основі натуральних компонентів, що підходить для дітей старше 3-х років. Для більшої ефективності його можна вживати профілактично, за схемою, запропонованою в інструкції.

Паранікс

Протипедикулезний шампунь «Паранікс» дозволить швидко та ефективно позбавитись від вошей та гнид, і є зручним у використанні. Клінічно перевірена формула нещадно бореться з паразитами, а ретельно добраний склад препарату доглядає за волоссям. Препарат випускають, також, у формі спрею. Паранікс можна застосовувати для дітей від двох років.

Тизин спрей

Тизин Ксило спрей 0,05%

Тизин Ксило спрей 0,1%

Зручний у використанні, безпечний спрей з легким запахом має судинозвужувальні властивості. Він ефективно позбавляє набряку слизової носа, нежиті та повертає можливість вільно дихати. Препарат буде незамінним помічником та врятує при нападі гострого алергічного риніту. Але приймати його довше за 5 -7 днів не рекомендується.

Олефар

Спрей «Олефар» — це унікальна комбінація олій обліпихи крушиновидної, календули лікарською та кориці. Кориця містить вітаміни та біологічно активні речовини, забезпечує бактерицидну та протизапальну дію, сприяє регенерації імунного захисту. Спрей призначають з метою нормалізації функції дихальних шляхів при ларингіті, фарингіті, тонзилітах.

Віброцил спрей

Цей препарат допоможе при алергічному риніті, що часто є проявом сезонної алергії. Завдяки поєднанню судинозвужувального та протиалергічного компонентів (фенілефрину та діметрину відповідно), препарат полегшить ваш стан. Спрей дозволить дихати на повні груди. Важливо лише дотримуватися рекомендацій лікаря та не приймати препарат довше за призначений термін. На жаль, препарат не можна використовувати, якщо збираєтесь керувати автомобілем.

Потребуєте якісних, безпечних та перевірених препаратів, що гарантовано позбавлять симптомів алергії? Сьогодні все більше людей обирають можливість купувати ліки через Інтернет.  І це цілком зрозуміло! Адже купувати ліки онлайн – надзвичайно просто, зручно та вигідно. Зручний та швидкий пошук ліків, можливість перевірити їх наявність на складі допоможуть вам заощадити час. На сайті аптечної мереж «Конекс» (https://www.konex.com.ua/drugstoreOnline/) ви можете забронювати та замовити всі необхідні ліки, рекомендовані лікарем а також оформити замовлення з доставкою по Вінниці та по Україні. Це допоможе якомога швидше позбавитися будь-яких проявів недугу та повернутися до повноцінного життя.

Пам’ятайте: Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Перед застосуванням необхідна консультація лікаря.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація