Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Як зібрати домашню аптечку?

Головна Корисна інформація Як зібрати домашню аптечку?
Дата публікації: 10.06.2021
147

Часто так трапляється, що лише старше покоління має бодай якусь домашню аптечку, яка зазвичай містить ліки необхідні для контролю загострення їх хронічних захворювань, і в більшості своїй не враховуються потреби в медикаментах інших членів сім’ї, а також можливі побутові ситуації в яких потрібна мінімальна перша допомога.

Тож як правильно скласти домашню аптечку?

 

Побутові травми та поранення

Почнемо з того, що нам знадобиться у разі мілких побутових травм чи поранень від яких не застрахований ніхто:

  1. При втраті свідомості використовуйте ватку змочену розчином аміаку.
  2. Перекис водню – допоможе зупинити кровотечу та очистити рану;
  3. Антисептики – йод, зеленка (обробляти краї рани); хлоргексидин (можна обробляти відкриту рану) – для проведення дезінфекції;
  4. Одноразові пластирі – допоможуть вберегти ранову поверхню від повторного інфікування та травмування;
  5. Перев’язувальний матеріал – бинт, стерильні серветки, вата, котушковий пластир – потрібні для компресів, зупинки кровотечі та іммобілізації кінцівок (накладання шини якщо це потрібно);
  6. Це не обов’язково, але щоб рана швидше загоїлась на відкриту поверхню рани можна наносити пантенолову піну – це дуже зручно, безпечно та економно. А ще її застосовують при опіках.

 

Знеболення

Ще один маст-хев кожної аптечки — універсальне знеболююче, адже іноді може з’явитись головний біль, зубний чи біль у суглобах, тому потрібно мати під рукою препарат який зможе усунути ці симптоми. Для всіх членів родини підійде: парацетамол, ібупрофен (не приймати разом з ацетилсаліциловою кислотою). Слідкуйте за тим, щоб препарат був у потрібній вам лікарській формі (для дитини варто придбати знеболююче у вигляді сиропу чи свічок).

 

При розладах травлення

  1. Подбайте про засоби для ефективного усунення розладів травлення: діарея, закреп, здуття живота, нудота, адже симптоми харчового отруєння є частими та не бажаними гостями будь-якої домівки:
  2. Для усунення газів, виведення отруйних речовин варто використовувати біле вугілля або інші препарати на основі кремнію діоксиду. Ви можете використовувати також чорне вугілля, але його сорбційна властивість менша.
  3. Щоб зменшити діарею: варто спочатку використати сорбенти, щоб вивести можливі токсини які її викликають. А наступним кроком прийняти лоперамід (для усунення діареї).
  4. При закрепі варто застосовувати препарати на основі лактулози – вони безпечні та підходять для усунення закрепів в усіх членів сім’ї, зокрема для вагітних та годуючих жінок і дітей від народження.
  5. На випадок спазмів варто передбачити в аптечці наявність спазмолітиків (но-шпа, спазмалгон).
  6. А щоб вас не діймала нудота, потрібно забезпечити в аптечці наявність метоклопраміду або домперидону.
  7. При досить щедрому застіллі Вас може потурбувати важкість в шлунку, з якою можна боротися за допомогою препаратів, що посилюють моторику кишківника (наприклад, мотиліум). Переїдання часто супроводжується ферментною недостатністю, тому в даному разі актуальними будуть ферментні препарати (креон, фестал, мезим, панкреатин).
  8. Якщо вас діймає печія, то препаратами першої допомоги для вас будуть антациди – препарати що нейтралізують соляну кислоту (ренні, альмагель, фосфалюгель).

 

Для спокою та здорового сну

Наше життя бурхливе та наповнене стресом, тому часто виникає потреба в безпечних заспокійливих та снодійних препаратах. Радимо використовувати рослинні засоби на основі м’яти, меліси, валеріани, пасифлори як в крапельній (фітосед, алора) так і в таблетованій формі (персен, седавіт, ново-пасит). Таблетки гліцину м’яко та безпечно допоможуть зняти стрес.

 

При болях у серці

При болі в серці швидко допоможе корвалмент у капсулах або трикардин, корвалдин, корвалол у краплях.

 

Протизастудні засоби

Звичайно не можна оминути своєю увагою і протизастудні засоби. Зазначимо одразу, що знеболююче (пункт 2) підходить і для зняття лихоманки. Для швидкого зняття усіх симптомів застуди можна застосовувати так звані «протигрипозні чаї» – гарячі напої на основі парацетамолу, кофеїну, фенілефрину (комбігрип, колдрекс, хелпекс і ін.), але зверніть увагу, якщо ви вже застосували парацетамол чи ібупрофен окремо для зняття лихоманки, то не вживайте додатково ці напої, адже є великий ризик передозування. Після вживання гарячих чаїв не використовуйте судинозвужуючі краплі раніше ніж через 4 – 6 годин. Варто мати сольовий розчин аби проводити гігієнічне очищення носової порожнини та будь-які таблетки для розсмоктування з антисептиком при болю в горлі (декатилен, стрепсілс плюс та ін.) або спрей (орасепт, інгаліпт).

 

В разі алергії

Алергічні реакції можуть бути у всіх, тому варто мати в аптечці препарати: супрастин (якщо алергія буде спричинена укусом комах, алергічних реакціях спричинених лікарськими засобами, дерматиті), левоцетиризин або дезлоратадин (якщо у вас виникне алергічний риніт чи кон’юнктивіт на цвітіння квітів). Для нашкірних алергічних реакцій можна використовувати протиалергічні засоби у формі гелю (феністил, псило-бальзам).

 

Потрібні дрібнички

Додатково радимо мати спиртові серветки, одноразові рукавички, маски та носові хустинки.

 

Також пам’ятайте: всі лікарські засоби для симптоматичного лікування можна застосовувати протягом 2-3 днів. Якщо симптоми не зникають — варто звернутись до лікаря.

Заощаджуйте час — замовляйте ліки онлайн та будьте здорові!

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація