Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Як збирати гриби, щоб вони приносили лише користь?

Головна Корисна інформація Як збирати гриби, щоб вони приносили лише користь?
Дата публікації: 08.09.2021

Гриби, не відносяться ні до царства рослин, ні до царства тварин, тому є унікальним харчовим продуктом, що з одного боку містить багато мінеральних речовин, в тому числі калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор, як це характерно для рослин, з іншого боку містить багато вітамінів: А (каротин), вітаміни групи В, С, великі кількості вітаміну D і вітаміну РР. А ситість від вживання грибів з’являється через велику кількість в ньому білка, як це характерно для тваринних організмів. Мариновані, на грилі, сушені гриби є смачною добавкою до будь-якої страви.

Тому так багато людей восени збирає ці чудові дари природи. Проблема в тому, що є багато людей які не знайомі з даним різноманіттям грибів і дуже легко плутають їстівні гриби із неїстівними, наприклад, опеньки можна сплутати з такими грибами: несправжні опеньки, отруйні сірувато-жовті опеньки, чешуйчатка вогняна, чешуйчатка вільхова (огневка).

Кошик з опеньками (ілюстративне фото)

Як збирати опеньки?

Щоб зібрати правильні опеньки потрібно запам’ятати:

  • їстівні гриби ростуть виключно на деревині;
  • на ніжці під капелюшком справжні опеньки мають виражене кільце;
  • на капелюшку і ніжці розташовано безліч лусочок;
  • яскраве забарвлення капелюшків і темні пластинки під ними – ознаки помилкових опеньків;
  • отруйні види виділяють виражений неприємний запах;
  • м’якоть неїстівних грибів гірка на смак.

Білий гриб та його двійники

Неїстівні двійники білого гриба: гірчак (жовчний гриб), сатанинський гриб:
Жовчний гриб або гірчак отримав свою назву через вираженого гіркого смаку м’якоті. Через нього плодові тіла просто неможливо вживати в їжу. Але слід пам’ятати, що неприємний смак повністю зникає при маринуванні і солінні. В такому випадку вживання великої кількості гірчака в маринаді може викликати важке отруєння.
Сатанинський гриб привертає увагу своїм незвичайним забарвленням. У ньому світлий капелюшок поєднується з червоною ніжкою і яскравим трубчастим шаром. Такий дивний зовнішній вигляд повинен насторожити. М’якоть білих грибів біла або злегка жовтувата, найчастіше не має запаху. Отруйні екземпляри зазвичай мають землистий запах, а старі сатанинські гриби пахнуть гнилою цибулею.

Білі гриби (ілюстративне фото)

Їстівні та отруйні лисички

Помилкові лисички (говорушки помаранчеві) є отруйними, ось як їх можна відрізнити від справжніх лисичок:
помилкові лисички ніколи не ростуть великими групами, як справжні види;
говорушки помаранчеві ростуть на гниючих або старих деревах, а їстівні види тільки на землі;
неїстівні лисички мають неприємний запах, а справжні пахнуть персиками або абрикосами;
капелюшки помилкових грибів мають правильну округлу форму з рівними краями, а справжні лисички — лійкоподібну з хвилястими краями.

Гриби лисички (ілюстративне фото)

Сироїжки та бліді поганки

Бліда поганка дуже схожа на зелену сироїжку, і ось в чому різниця:
У Сироїжки відсутнє кільце на стовбурі, яке характерно для отруйних представників. У порівнянні з блідою поганкою сироїжка завжди має більш товсту ніжку, вона більш м’ясиста, щільніша та має однотонних білий колір, а її пластинки більш ламкі. Необхідно зберігати всю ніжку цілком — тоді можна буде визначити, чи є у нього вольва (у сироїжок вона відсутня). Для цього гриб краще виривати із землі з корінням, а не зрізати ножем. Ще одна важлива відмінність будь-яких отруйних видів — зовнішня привабливість. Черв’яки та комахи не живляться блідою поганкою.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення;

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів — негайно викликайте лікаря.

Червоний мухомор (ілюстративне фото)

Перша допомога при отруєнні грибами

При отруєнні грибами не гайте часу та терміново телефонуйте «103», адже грибні токсини можуть чинити негативний вплив на всі органи і системи.
В більшості випадків організм сам “запускає” нудоту і блювотний рефлекс аби очиститись від токсинів, якщо цього не сталось – варто випити кілька склянок теплої води і таким чином спровокувати очищення вмісту шлунка, після цього варто прийняти сорбенти.
До приїзду невідкладної допомоги варто дотримуватись постільного режиму та пити багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю без цукру. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» — це може бути смертельно небезпечно
Залишки грибів або грибних страв обов’язково збережіть, адже їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

 

Інша корисна інформація

Як зберегти гострий зір?

Очі допомагають нам сприймати оточуючий світ та взаємодіяти з ним. Цифровий прогрес тісно увійшов в наше життя і ...

Детальніше...
21 вересня — День поширення інформації про хворобу Альцгеймера

  Хвороба Альцгеймера — один з різновидів деменції, що вражає близько 6% людей віком понад 65 років. За ...

Детальніше...
Фармація: екскурс в історію та неочікувані відкриття

В суботу, 18-го вересня в Україні відзначається День Фармацевта. Та чи завжди служителі фармацевтичної галузі були ...

Детальніше...
10 вересня — День гінекологічного здоров’я

10 вересня — День гінекологічного здоров’я, основна мета якого – нагадати, що здоров’я є однією з ...

Детальніше...
Уся корисна інформація