Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Оригінал чи аналог? В чому різниця?

Головна Корисна інформація Оригінал чи аналог? В чому різниця?
Дата публікації: 27.04.2022
1319
2 хвилини

В аптеці часто можна почути запитання: “Який вам препарат дати — оригінал чи аналог?” Але щоб свідомо щось обрати, потрібно знати у чому полягає різниця між запропонованими позиціями, адже справа не лише в ціні.

Оригінальний препарат

Цей препарат було винайдено уперше, а тому він пройшов весь спектр доклінічних та клінічних досліджень ефективності та безпечності та захищений патентом на певний термін

Аналог (Генерик)

Це препарат-копія оригінального препарату
Генерик копіює лише діючу речовину оригінального препарату, в той час, як допоміжні речовини, які на 90% складають масу таблетки та багато в чому визначають її біоеквівалентність (всмоктуваність, час настання дії і ін.) кожен виробник генеричних препаратів визначає для себе сам. Окрім того, варто додати що сама технологія виробництва оригінального препарату не розкривається, тому виробники що його копіюють самі винаходять свою технологію. Допустимим відхиленням генерика від оригінального препарату є 15%, а самі препарати-копії між собою можуть відрізнятись ще більше.
Виготовляючи генерик, виробники посилаються на клінічні дослідження оригінального препарату. На практиці це означає, що навіть мінімальна зміна в складі препарату чи навіть оболонки ліків може змінити його якість і біодоступність, а в певних випадках призвести до побічних проявів.

Підсумовуючи

Препарати-копії повністю копіюють оригінальний препарат за основною діючою речовиною, але водночас мають свій склад допоміжних речовин, тому їх безпечність і ефективність може відрізнятись від оригінального препарату. Дітям та людям похилого віку краще застосовувати оригінальні препарати, для кращої впевненості в гарній переносність препарату та зменшення ризику виникнення небажаних побічних реакцій.

Важлива перевага препаратів-аналогів — ціна, адже не завжди є можливість придбати оригінальний препарат. Більшість аналогів щодо яких є дані в довіднику з біоеквівалентності є досить якісними замінниками та по багатьох параметрах можуть практично не поступатись оригінальним препаратам.

Звертайте увагу на виробника генеричних препаратів, чи дотримується він належної виробничої практики (GMP), адже дотримання вимог GMP забезпечує стабільне виробництво лікарських препаратів. Робіть свій вибір свідомо і будьте здорові!

Інша корисна інформація

Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Що робити жінці при нетриманні сечі?

Що робити жінці при нетриманні сечі? Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх ...

Детальніше...
Уся корисна інформація