Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Медичні засоби для захисту від радіації

Головна Корисна інформація Медичні засоби для захисту від радіації
Дата публікації: 13.09.2022
7943
4 хвилини

Вплив радіації на організм людини

Радіація – це невидиме випромінювання, яке здатне іонізувати довкілля й викликати негативні зміни у ньому. Його вплив на людину призводить до виникнення хвороб та генетичних змін, які з’являються у нащадків. Особливості цього невидимого ворога в тому, що людина не відчуває опромінення, яке може бути зовнішнім і внутрішнім. Основними джерелами надходження радіоактивних речовин до організму людини, що потрапляють інгаляційним, харчовим шляхом та через шкіру, є:

  1. Довкілля.
  2. Грунт.
  3. Вода.
  4. Продукти харчування.

Найбільш чутливий кістковий мозок, щитоподібна залоза, легені та внутрішні органи людини, у яких під впливом іонізуючого випромінювання виникають онкологічні захворювання й інші патологічні стани. Особливо жорстоко радіація відбивається на дитячому організмі. Разом з тим, для попередження негативного впливу радіоактивних речовин існують медичні засоби захисту від радіації.

Як зменшити вплив радіоактивних речовин

Сьогодні багатьох людей цікавить питання, як зменшити вплив радіоактивних речовин на організм? Насамперед слід зазначити, що дія незначного випромінювання на людину відбувається щодня, а значних доз – в разі техногенних катастроф.

Щоб зменшити щоденний вплив радіації необхідно:

  • обирати для проживання квартири, де мало використано бетону, оскільки граніт є найбільш поширеним джерелом щоденного випромінювання.
  • не використовувати у місцях постійного перебування вироби із граніту;
  • не застосовувати в побуті велику кількість кришталю, оскільки він є джерелом радіоактивного випромінювання, хоча й слабкого.
  • не зловживати перебуванням на сонці;
  • не навантажувати організм медичними обстеженнями, в основі яких є рентгенівська трубка (рентген, комп’ютерна томографія, мамографія, ангіографія);
  • виключити з раціону продукти, що накопичують радіонукліди (гриби, ягоди, лікарські рослини, м’ясо диких тварин).

Як мінімізувати наслідки радіоактивної аварії:

  • якщо сигнал про радіоактивну аварію надійшов під час перебування на вулиці, необхідно негайно прикрити органи дихання хусткою або шарфом і якнайшвидше зайти до найближчого приміщення чи укриття;
  • при перебуванні у квартирі, слід одразу ж провести захист від радіоактивного випромінювання, щільно закривши вікна та двері й загерметизувати вентиляційні решітки у кухні та ванній кімнаті;
  • ретельно загорнути продукти харчування у харчову плівку і помістити до холодильника, а наявну воду герметично закрити у пляшках чи банках.
  • якщо загерметизувати квартиру неможливо, тоді слід одягнути одяг, який би закривав усі ділянки тіла, а також респіратор, медичну маску чи вологу ватно-марлеву пов’язку.Опісля увесь одяг обережно зняти, упакувати у целофановий мішок та здати на утилізацію.

Що прийняти від радіації

Чим більше зростає небезпека аварії на ЗАЕС, тим частіше у населення виникає питання, що прийняти при радіації? Серед пересічних громадян спостерігається ажіотаж щодо захисту від радіації препаратами йоду, але не всі знають особливості цього захисту. Щоб йодопрофілактика була ефективною, слід пам’ятати 5 важливих правил, як примати калій йодид:
1. Вживати препарат за власним бажанням, для профілактики, неприпустимо! Застосовувати його слід лише тоді, коли місцева влада оголосить спеціальну вказівку!
2. Калій йодид при радіації приймається одноразово!
3. Препарати йоду рекомендується застосовувати людям до 40 років, хоча не заборонено й старшим.
4. Йодна профілактика захищає не весь організм, а лише щитоподібну залозу.
5. Приймати калій йодид необхідно за 5-6 годин до початку впливу іонізуючого випромінювання, або впродовж перших 2-4 годин після.

Калію йодид-125 Дарниця

Замовити онлайн

В разі аварії на ЗАЕС забезпечення медичними засобами захисту від радіації, а саме проведення йодопрофілактики вирішено на державному рівні. Усі населені пункти України забезпечені йодидом калію в таблетках по 125 мг в необхідній кількості для безплатної роздачі населенню. Деякі регіони уже розпочали роздачу. Тож самостійно купувати таблетки від радіації не потрібно. Але й не зайве. Прийом препарату здійснюється після їжі в таких дозах: діти першого місяця життя – 1/8 частина таблетки, до 3 років – ¼ частина, із 3 до 12 років – ½, 13 років та дорослим – ціла таблетка.
Примітка: немовлята, які знаходяться на грудному вигодовуванні, отримують йодний захист із молоком матері.

Йодомарин

Замовити онлайн

Чим замінити калій йодиду, якщо його немає в наявності? Достатню ефективність захисту від радіації має йодомарин. Даний йодовмісний препарат випускається в таблетках по 100 і 200 мг. Для захисту щитоподібної залози при аваріях на АЕС дорослими приймається 1 таблетка 100 мг, з пропорційним зменшенням для дітей.

В домашніх умовах

Чи дозволено йод пити при радіації? Якщо відсутня можливість отримати йодид калію безплатно чи купити в аптеці, можна скористатись 5% спиртовим розчином йоду: дітям із 5 до 12 років – 22 краплі, із 13 років та дорослим – 44 краплі на пів склянки води, або молока (одноразово). Дітям до 5 років йодна профілактика проводиться 22 краплями 2,5% спиртового розчину йоду, шляхом одноразового нанесення йодної сіточки на поверхню кінцівок. Але такий захист від радіоактивного випромінювання є вимушеною мірою, а не рівноцінною заміною.

Як вивести з організму радіонукліди?

Якщо не вдалося створити перепону цьому невидимому ворогу й радіонукліди попали в організм, вивести їх можна за допомогою вживання соків та фруктів, що містять червоний пігмент, а також зернобобових культур.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація