Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

5 неочікуваних фактів про кістки

Головна Корисна інформація 5 неочікуваних фактів про кістки
Дата публікації: 12.10.2021
5721

Скелет людини формувався в результаті мільйонів років еволюції і він дуже близький до досконалості. Процеси удосконалення не припиняються ніколи, просто вони протікають настільки повільно, що протягом життя десятків і сотень поколінь це непомітно. Можливості скелету вражають! І ось дещо цікаве про наші кістки.

5 цікавих фактів про кістки

  1. Крім функції пересування, скелет також виконує інші завдання. Наприклад, захищає органи від пошкоджень, виробляє червоні та білі клітини крові;
  2. Кістки є більш міцним матеріалом у порівнянні зі сталлю. Вони перевершують сталь по міцності, але при цьому важать набагато менше. Так, якби скелет людини виготовити зі сталі, вага людини була б в середньому близько 250 кг;
  3. В середньому у дорослої людини маса скелета складає 15-18% від загальної маси тіла;
  4. Вага кісткового мозку становить 2,5 кг. Протягом життя середньостатистичної людини кістковий мозок здатний виробити до 650 кг еритроцитів і 1000 кг лейкоцитів;
  5. Коли спортсмени тренують м’язи, кістки теж «тренуються». Тренування і фізичні навантаження зміцнюють їх. Чим більше навантаження на кістки і м’язи, що оточують їх, тим вони міцніші.

5 простих порад, щоб зберегти здоров’я опорно-рухового апарату

  1. Змініть м’які перини й пір’яні подушки на ортопедичні. Це значно покращить ваш сон та дасть можливість лежати максимально фізіологічно;
  2. Рух — це життя для наших кісток, а тому варто робити піші прогулянки, їздити на велосипеді, кататись на роликах чи займатись фітнес аеробікою. Проте, якщо ви не можете змусити себе полюбити фізичну активність, це легко виправити, завівши хвостатого улюбленця. Будь то шоколадний лабрадор чи синьоокий хаскі, а гарний настрій при прогулянках вам забезпечений.
  3. Як бачите, вам потрібен Кальцій, різні мікроелементи. Вітамін Д потрібен, щоб засвоювався кальцій, вода, білки та жири.
  4. А як щодо любові сидіти у планшеті чи смартфоні вниз головою по 6 годин на день? Це прямий шлях до остеохондрозу та утворення гриж шийного відділу. Невдала поза сидіння біля комп’ютера – все це вклад в можливі захворювання опорно-рухового апарату. Тому слід подбати про те, щоб вас був зручний комп’ютерний стіл і крісло. Ставте смартфон на підставку, щоб не потрібно було увесь час нахиляти голову до низу.
  5. Надмірна вага шкідлива не лише вашому серцю, хоч і кістки досить міцні, вона сприяє швидкому зношенню хрящів між кістками. Це своєю чергою призводить до запалення та інвалідизації. Тому потрібно оптимізувати вагу, аби суглоби служили вам довше.

Дотримуйтесь цих простих правил та будьте здорові!

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація