Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

10 вересня — День гінекологічного здоров’я

Головна Корисна інформація 10 вересня — День гінекологічного здоров’я
Дата публікації: 10.09.2021
77

10 вересня — День гінекологічного здоров’я, основна мета якого – нагадати, що здоров’я є однією з найважливіших цінностей. В цей день медики всього світу прагнуть звернути увагу жінок на збереження власного здоров’я та профілактику гінекологічних захворювань.

Усі знають, що іноді жінок турбують «ці дні», ПМС синдром та клімакс, адже саме так виглядає обличчя усіх жіночих хвороб в масмедіа, але це дуже поверхнева правда. 

Насправді ж існує тисячі хвороб що загрожують жінкам і ті про які говорить масмедіа несуть найменшу загрозу. Тож ми поговоримо про ті реальні загрози для жіночого здоров’я, які залишаються в тіні. 

Ендометріоз

Все більшого поширення набуває таке захворювання як ендометріоз, але про нього не знімають популярних передач. Ендометріоз вражає переважно жінок репродуктивного віку і вкрай рідко діагностується у жінок в менопаузі. Ендометріоз виявляється приблизно у 50% жінок, які страждають на безпліддя. Що про нього відомо?

Джорджія Солері заговорила про цю проблему аби суспільство хоч якось на неї зреагувало. Та була обурена реакцією ЗМІ, які брали в неї інтерв’ю виключно щоб розпитати про її відносини з переможцем євробачення Даміаном Давидом.

Ендометріоз – гормонозалежне гінекологічне захворювання, при якому клітини ендометріоїдної тканини (внутрішнього шару стінки матки — ендометрію) розростаються за межами матки.

Симптоми ендометріозу: 

  • рясні та нерегулярні менструальні кровотечі; 
  • хронічний біль в області тазу;
  • біль під час менструації;
  • біль під час або після статевого акту; 
  • біль в кишківнику;
  • біль під час випорожнення; 
  • біль при сечовипусканні; 
  • хронічна втома;
  • слабкість; 
  • депресія;

До кінця не з’ясовано чому це захворювання з’являється, але серед можливих причин вчені називають наступні фактори: 

  • генетичний фактор; 
  • гормональний дисбаланс; 
  • імунна дисфункція; 
  • порушення менструальної функції (тривалість менструацій понад 8 днів, зменшення тривалості менструального циклу, раннє менархе); 
  • гінекологічні хірургічні втручання (діатермокоагуляція, кесарів розтин, міомектомія, штучний аборт).

Окрім цього, остаточно встановити діагноз ендометріозу можна лише при лапароскопії чи лапаротомії з гістологічним висновком. Також труднощі є не лише з попередженням та діагностуванням цього захворювання, а й з лікуванням. Безперечно, на сьогодні неможливо видалити анатомічний субстрат ендометріозу жодним із методів, крім хірургічного. Консервативне лікування забезпечує зниження проявів симптомів захворювання та покращення функцій репродуктивної системи на деякий період часу. Однак навіть хірургічне лікування не завжди доцільне, оскільки залишає за собою ризик рецидивів захворювання.

Джорджія Солері також тривалий час страждала на вульводинію, і замість того щоб проявити співчуття до неї як до хворої, їй говорили що вона бреше та симулює біль.

Вульводінія

Вульводінія — це хронічна хворобливість в області вульви. Крім фізичного дискомфорту, вона здатна призвести до серйозних психологічних наслідків, аж до депресії.

Запальні захворювання статевих органів

На жаль справжнім бичем для жіночого здоров’я є запальні захворювання статевих органів, захворюваність на які сягає 60-65%. Вони є найбільш небезпечними для жінок дітородного віку, тож посягають на саму можливість щасливого материнства. 

Проте більшість факторів, що призводять до такого високого рівня захворюваності можна уникнути. Тож пропоную вам самим пересвідчитись в цьому, прочитавши список факторів, що гублять жіноче здоров’я наведений у публікації доцента кафедри акушерства та гінекології Семеняк Аліни Вікторівни: 

«Вільна статева поведінка, ранній початок статевого життя, коли ще не сформовані фізіологічні механізми захисту щодо проникнення патогенних мікроорганізмів, зниження імунітету, на повноцінне функціонування якого впливають гормони яєчника, застосування  внутрішньоматкових спіралей (за їх наявності ризик виникнення запалення матки та маткових труб підвищується в кілька разів, особливо у жінок, що не народжували), застосування тампонів типу “Тампакс” (адсорбуючи кров, вони створюють оптимальні умови для швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів і пригнічення захисних механізмів піхви), одягання тісної білизни та стрингів. Провокуючими факторами є переривання вагітності, внутрішньоматкові процедури, пологові травми, які спричиняють зяяння статевої щілини, опущення стінок піхви, що сприяє проникненню патогенних мікроорганізмів із зовнішніх статевих органів, механічні, хімічні, термічні чинники, які пошкоджують епітелій слизової оболонки піхви (порушення гігієни, часті спринцювання, введення хімічних протизаплідних засобів у піхву)».

Сучасна медицина може допомогти подолати ці проблеми. Адже, дуже багато гінекологічних захворювань на ранніх стадіях лікуються легко, швидко і без ускладнень. Тож не забувайте про вчасну діагностику та будьте здорові!

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація