Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Як вчасно розпізнати рак? Перші тривожні ознаки

Головна Корисна інформація Як вчасно розпізнати рак? Перші тривожні ознаки
Дата публікації: 04.02.2022
20226

4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку

Мета цього дня — підвищення обізнаності людей про рак, як один із найстрашніших і згубних захворювань сучасного людства.
Залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання.
У боротьбі з раком важливим є профілактичний напрямок, зокрема, підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. Надмірна вага, куріння та зловживання алкоголем — основні чинники появи онкопатологій.
Онкологи наголошують: при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати. Тож, у Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях.

Вогнище захворювання може виникнути в будь-якому органі та приймати різні форми. Однак є деякі симптоми та тривожні ознаки, помітивши які, варто якнайшвидше звернутися до лікаря.

Можливі симптоми раку

Приводами для занепокоєння можуть бути:

  • Незвичайні вузлики на шкірі, здуття та припухлості. Варто пам’ятати, що ракові пухлини часто бувають безболісними, особливо ранніх етапах захворювання. Особливу увагу варто приділити шиї, яєчкам у чоловіків та молочним залозам у жінок, а також пахвомим ямкам.
  • Затяжний кашель, задишка чи труднощі при ковтанні.
  • Зміни у звичній роботі кишківника. Закрепи, що раптово почалися, або, навпаки, часті напади діареї — особливо якщо у випорожненнях можна помітити сліди крові.
  • Несподівані кровотечі – включаючи невеликі виділення крові з вагіни, прямої кишки, включення крові у сечі або мокротинні при кашлі.
  • Безпричинна втрата ваги. Якщо ви несподівано помітно схудли за відносно невеликий проміжок часу (близько пари місяців), — це привід для занепокоєння і візиту до лікаря. Крім раку, різка втрата ваги може сигналізувати про серйозне порушення роботи щитоподібної залози або розвиток діабету.
  • Хронічна втома та катастрофічна нестача енергії на звичні речі – попри нормальний здоровий сон. Зазвичай, якщо причина хронічної втоми в раковому захворюванні, що почалося, то у пацієнта виявляються й інші симптоми.
  • Безпричинні болі — будь-якого характеру та періодичності: як гострі напади, так і щемлячі; як хронічні, так і ті, що з’являються рідко.
  • Поява нових родимок чи трансформація вже наявних: зміни розміру, форми чи кольору; затвердіння поверхні родимки або будь-які виділення.
  • Проблеми при сечовипусканні, у тому числі частіші або гостріші позиви, а також утруднення або біль під час процесу.
  • Незвичайні зміни грудей. Приводом для занепокоєння може бути несподівана зміна розміру або форми грудних залоз, а також зміни відчуттів або болю при дотику, у тому числі до грудей.
  • Втрата апетиту. Якщо у вас надовго притупилося почуття голоду, і ви стали їсти менше, ніж зазвичай, це теж тривожний сигнал, навіть якщо у вас немає інших симптомів.
  • Незагоєна виразка або інша рана — особливо в роті.
  • Хронічна печія чи інші регулярні розлади травлення – нудота, блювання, здуття живота та інші.
  • Рясне потовиділення у нічний час.

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація