Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Як зберегти гострий зір?

Головна Корисна інформація Як зберегти гострий зір?
Дата публікації: 24.09.2021
315

Очі допомагають нам сприймати оточуючий світ та взаємодіяти з ним. Цифровий прогрес тісно увійшов в наше життя і левова частка взаємодії відбувається саме з допомогою гаджетів. Більшість сучасних людей вже не можуть уявити буденність без таких помічників, як комп’ютер, смартфон, планшет, тощо. Чи знайомі вам такі симптоми, як почервоніння очей, відчуття печіння та видимі пошкоджені судини?
Які зміни та наслідки несе глобальна діджиталізація очам та яких простих рекомендацій варто дотримуватись, щоб ваш зір якомога довше зберігався гострим, а погляд ясним?

Статистика

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку кількість сліпих у світі зростає на 1 мільйон осіб, кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину — одна дитина. Щороку в Україні інвалідами внаслідок вад зору визнають близько 12 тисяч осіб. Кожного року в Україні проводять 300 тисяч операцій із захворювання очей. Щороку лікарі виявляють 150 тисяч дітей, що мають проблеми із зором. І нажаль існує тенденція до зростання цієї статистики, адже страждає саме та частина ока, яка робить наш світ видимим та яскравим. В результаті перевантаження очей та через ряд захворювань, сітківка ока може відшаруватись і тоді настає темрява. Але поки що не будемо драматизувати.

Що таке сітківка?

Сітківка це найтонша частина ока, яка складається з фоторецепторів, що сприймають картинку і через зоровий нерв передають в мозок. Товщина сітківки дуже мала — 0,1-0,2 мм, проте вона складається з багатьох шарів різних клітин, які, з’єднуючись між собою відростками, сплітаються в ажурну сітку.

Пігментний шар сітківки — зовнішній. Він утворюється епітелієм, який має пігмент фуксин. Фуксин поглинає світло й, отже, перешкоджає його віддзеркаленню та розсіюванню, що сприяє чіткості зорового сприйняття. Фоторецептори прилягають до пігментного шару. Розрізняють рецептори двох видів — палички та колбочки. У кожному оці є 7-8 млн колбочок і 110-125 млн паличок.
Колбочки мають незначну чутливість і тому функціонують в умовах яскравої освітленості (забезпечують денний зір) та сприймають кольори, а палички сприймають лише чорно-біле світло. Вони дуже чутливі й збуджуються навіть за незначного освітлення, наприклад у сутінках. Це фоторецептори «сутінкового», або «нічного», зору. Тварини, які ведуть нічний спосіб життя, мають їх набагато більше.
У паличках міститься пігмент родопсин, а в колбочках — родопсин. Обидва пігменти — високомолекулярні сполуки, що складаються з окисненого вітаміну А — ретиналю і білка опсину.

Тож, як бачимо для сітківки дуже важливо мати достатню кількість пігментів, щоб її рецептори могли сприймати фотони світла, а також спеціальні пігменти, що захищають саму сітківку від впливу надмірного ультрафіолету. До речі колір ірису (так називається райдужна оболонка ока) як раз і залежить від того як багато сонячного випромінювання в регіоні звідки родом людина, так в латиноамериканців, іспанців, португальців та турків колір очей зазвичай карий – в них пігменту більше, у людей що живуть в холодних широтах, як то фіни та нідерландці – колір очей значно світліший, 90 відсотків мешканців півночі Європи — блакитноокі, адже там випромінювання сонця набагато менше.
Саме тому, так необхідний оку вітамін А – для фоторецепторів, та лютеїн і зеоксантин – для екранування сітківки.

Дані вітаміни та антиоксиданти часто використовуються у вітамінних комплексах для очей, наприклад в таких, як Нутроф Форте, Окювайт, Візіокс чи Премі Зір.

Поради для збереження зору

  1. Використовуйте сучасні технології, а саме: спеціальні захисні збільшувачі екрану, щоб дивитись улюблені серіали з телефону було і комфортніше і безпечніше;
  2. Відмовтесь від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю), які негативно впливають на серцево-судинну систему, а отже і на судини, що задовольняють потреби в живленні ока;
  3. Вживайте їжу, яка містить антиоксиданти: вітамін Е та С, адже через інтенсивність роботи око використовує процеси окиснення для отримання енергії;
  4. Пам’ятайте — відстань до телевізора при перегляді телепередач повинна складати до 2 м;
  5. Під час читання та письма відстань від очей до книги чи зошита повинна складати 30-35 см;
  6. Чергуйте періоди роботи зорового напруження з відпочинком (через кожну годину робити перерви в роботі тривалістю не менше 10 хв).
  7. Уникайте перевтоми.
  8. Слідкуйте за достатньою тривалістю сну (сон забезпечує відновлення ресурсів нервової системи).

Симптоми запалення сітківки

Запалення сітківки відбувається, коли інфекція потрапляє в судини ока. Залежно від причини виникнення ретиніт буває вірусним, діабетичним, туберкульозним, сонячним, септичним.
Перебіг патології на перших стадіях відбувається безболісно, проте деякі симптоми в більшій чи меншій мірі все-таки присутні:

  • зниження гостроти зору;
  • втрата здатності ідентифікувати кольори;
  • зменшення поля зору;
  • погіршення орієнтації в просторі, коли темно;
  • спотворене або розпливчасте бачення предметів.

Через пізнє звернення за консультацією до лікаря або ігнорування ознак захворювання, запальний процес починає розвиватися в інших очних тканинах, що призводить до сліпоти, тож пам’ятайте — регулярна діагностика може попередити розвиток захворювань сітківки.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація