Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Лікувальні властивості домашніх улюбленців

Головна Корисна інформація Лікувальні властивості домашніх улюбленців
Дата публікації: 01.12.2021
1780

Було виявлено, що люди які мають домашніх улюбленців менше хворіють, менше страждають від депресій і стресу та довше живуть. Цю здатність братів наших менших назвали анімалотерапією.

Анімалотерапія

Анімалотерапія (від лат. animal – тварина; також зоотерапія або пет-терапія) – це вид терапії, в якій використовують тварин та їх образи для надання психотерапевтичної допомоги.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала, що тварини, що знаходяться поруч з нами, приносять користь, яку не можна переоцінити. У США існує навіть міжнародна організація терапії тваринами (Pet Therapy International). Активно проводяться міжнародні конференції та семінари, присвячені методикам лікування за допомогою тварин. Вперше така конференція відбулася в Америці у 1982 році.

Фелінотерапія

Фелінотерапія (лат. felis – кішка) – саме так називається метод профілактики та лікування різних захворювань за допомогою контакту з представниками котячих.
Як з’ясували терапевти Англії та США, коти надають серйозну допомогу людям, що страждають на психічні захворювання, серцеві розлади, ушкодженнями мозку і навіть сприяють повному зціленню залежних від алкоголю та наркотиків. Люди з порушеннями психіки сприймають присутність кішки без найменшого роздратування. Коти «рекомендовані» при депресіях, неврозах, маніях і шизофренії. Американський журнал «Pediatric Nursing» повідомляє що завдяки спілкуванню з котами у дітей з аутизмом збільшується емпатія та зменшується тривожність і проблемна поведінка (гіперактивність, неуважність тощо). Сім’ї що брали участь в цьому дослідженні заявляли, що між ними та котами виникав міцний зв’язок. Саме через ці фактори дослідники рекомендують таким сім’ям завести домашнього улюбленця, який може позитивно вплинути на їхнє життя. Секрет лікувальних властивостей кішок дуже простий: вони просто лащаться до хворого, а тепло їхнього тіла та заспокійливе мурчання дозволяють пацієнту розслабитися. Котяче муркотіння лікарі порівнюють з ультразвуковою терапією. Діапазон від 27 до 44 герц, в якому муркають кішки, сприятливо впливає на нервову систему людини, покращує мозковий кровообіг, нормалізує тиск і стабілізує серцевий ритм.

Можна прогнозувати, що такий же ефект, або навіть у квадраті, отримує засновник заповідника в Африці швейцарець Дін Шнайдер (Dean Schneider). Дін назвав заповідник Hakuna Mipaka, що у перекладі з мови племені суахілі означає «без обмежень». Робота тут ґрунтується на 5 головних принципах: свобода, відданість, подяка, братерство та сміливість. В його заповіднику є цілий лев’ячий прайд. Zк самі тварини, так і Діан є повністю щасливими, про що і свідчать дані фото:

Тож якщо і ви хочете долучитися до анімалотерапії, то відвідайте youtube-канал Діана.

Каністерапія

Говорячи про домашніх улюбленців не можна не згадати про собак. Грайливі, розумні, добрі та віддані друзі вони також володіють лікувальними властивостями.
Каністерапія (від лат. canis — собака) — метод позитивного психосоціального і фізіореабілітаційного впливу на людей, які цього потребують, через спеціально керованих і навчених собак.

У 2015 році в журналі Sciecne вийшла стаття — в ній йшлося про те, що у формуванні дружби між собакою та її господарем бере участь особливий механізм зворотного зв’язку, схожий на те, що бере участь у створенні емоційного зв’язку між матір’ю та дитиною. Домашні собаки часто дивляться людині у вічі, що веде до підвищення в обох рівня окситоцину — нейрогормону, що стимулює довіру та формування прихильності. На думку дослідників, така звичка у тварин могла розвинутися під час одомашнення.

У дітей каністерапія найбільш часто використовується в логопедії, реабілітації слуху, а також для дітей з порушенням інтелектуального розвитку (синдром Дауна, ДЦП, із розладами аутичного спектру). Проте каністерапія, як напрямок, дуже багатогранний і може застосовуватись у різних випадках. Це і люди похилого віку, які знаходяться у спеціалізованих будинках, це і люди, які тривалий час знаходяться в медичних установах, це і люди з онкологією або з іншими тяжкими хворобами. Також це люди, які мають постравматичний синдром.

У 2015 році, через рік після подій 2014, в Україні стартував проєкт «Друг героя». Це програма, що дозволяє ветеранам і ветеранкам проходити реабілітацію за підтримки спеціально навчених собак. У проєкті від початку було два напрями ― сервіс-доги й каністерапевтичні команди.

Сервіс-дог ― це собака, який супроводжує певного ветерана все життя. Наразі в Україні таких є чотири: двоє собак вже жили з ветеранами, ще двоє проходять підготовку та готуються до життя з ветеранами. Сервіс-дога навчають близько двох років. Процес підготовки до співжиття довготривалий, його курують безпосередньо канадці. Але в результаті ветеран буде з цим собакою до кінця. Цей собака забезпечує належну якість життя, бо регулює стан ветерана. Наприклад, показує, чи не перебуває ветеран на межі нападу чи якогось стану, пов’язаного з бойовими діями. Собака витягує його з цього стану, ніби перемикаючи на себе. Також сервіс-дог може допомагати ветеранові, що має інвалідність, ― наприклад, вмикати чи вимикати світло у кімнаті. Під час перебування в людних місцях або надворі собака створює відчуття безпеки ― до прикладу, може сідати позаду ветерана, коли він біля банкомата. Для колишніх військових це дуже важливо, адже реакції небезпеки на них дуже впливають і можуть спричинити критичний стан. Собака ж пов’язує їх із реальністю. Він може навіть розбудити, коли сниться жахіття, чи повідомити близьким про небезпеку.

Позитивний бонус

І наостанок, для підняття настрою пропонуємо послухати кумедні роботи блогера The Kiffness, який міксує мелодії зі звуками братів наших менших:





Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація