Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ)

Головна Корисна інформація Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ)
Дата публікації: 17.11.2021
367

17 листопада — Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ.

ХОЗЛ – хронічне обструктивне захворювання легень. Багато молодих людей звикли не заглядати у свої медичні картки, не виміряти ємність легень і потурати своїм шкідливим звичкам, тому мало що знають про те, які ризики несе за собою цей діагноз, прогноз лікування якого, зазвичай, гірший ніж прогноз лікування бронхіальної астми.

ХОЗЛ, або емфізематозний бронхіт, — це, як правило, хвороба чоловіків похилого віку, затятих курців. Але останнім часом жінки все частіше наздоганяють чоловіків, адже вони зазнають більше уражень від негативних чинників, і це, насамперед, пов’язане із масою тіла: легені жінок у середньому на 10 відсотків менші. Щодо більших ризиків ХОЗЛ в жінок, має значення й той факт, що високий рівень естрогену перешкоджає детоксикації від складників тютюнового диму, — як наслідок більше окислювального стресу, однієї з ключових причин розвитку даного захворювання.

Симптоми хронічного обструктивного захворювання легень

Перші симптоми хворих на ХОЗЛ – кашель і мокротиння, як наслідок захисної реакції дихальних шляхів на вдихання шкідливих речовин. Тютюновий дим і вихлопні гази паралізують роботу війок, що встилають бронхи, тому слизова оболонка бронхів намагається виправити ситуацію, збільшуючи кількість слизу. З часом кількість слизових залоз у дихальних шляхах зростає такою мірою, що у пацієнта розвивається «хронічний бронхіт», адже кашель і мокротиння стають постійним явищем. Якщо вплив шкідливих речовин не зупинити, виникає рубцювання.

Отже бронхіальні м’язи грубшають і спазмують – простий хронічний бронхіт перетворюється на «обструктивний» (зі звуженими дихальними шляхами). Саме тому пацієнтів з ХОЗЛ постійно переслідує незначна задишка. Втім це ще не кінець деградації легень. Ключова відмінність між ХОЗЛ та астмою якраз і полягає в тому, що астма не виходить за межі дихальних шляхів, в той час як ХОЗЛ вражає ще й альвеоли. Тобто замість багатьох дрібних альвеол можна помітити великі розтягнуті пухирі – емфізему легень. Тож унаслідок емфіземи пацієнти з ХОЗЛ мають хронічну кисневу недостатність та велику ймовірність летального випадку у разі бактеріальних чи вірусної інфекції легень.

Профілактика хронічного обструктивного захворювання легень

Найдієвіші способи уповільнення даного захворювання:

  • відмова від паління;
  • переїзд на інше місце роботи або проживання (через отруйні викиди в повітрі);
  • достатня рухова активність;
  • щорічна профілактика інфекційних захворювань (вакцинування та інші заходи).

 

Тема здоров’я легень не вичерпується знаннями про ХОЗЛ, тому не зайвим буде читати науково-популярну медичну літературу. Наприклад книгу Кай-Міхаеля Бе «Внутрішня історія. Легені. Дивовижний світ нашого дихання», яка вже встигла стати міжнародним бестселером.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація