Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Гарбуз: користь та шкода

Головна Корисна інформація Гарбуз: користь та шкода
Дата публікації: 30.09.2022
12329
7 хвилин

Гарбуз в українській культурі

З давніх-давен гарбуз в Україні був символом української обрядності. Найбільш відомий народний ритуал його використання – піднесення гарбуза. Якщо парубок приходив свататися до дівчини, яка не бажала виходити за нього, то вона на рушникові вручала йому гарбуза, що вважалося ганьбою для парубка. Тож він напередодні сватання збирав хлопців для викрадання запасів гарбузів з господи обраниці. Дівчата про це знали, тому ховали їх під своїм ліжком.
Ця велика ягода так само використовувалася під час різних свят: організовувалися виставки та змагання щодо величини, форми, кольору. А ще виготовлялися різні прикраси, розважальні атрибути, наприклад, маски для обличчя. Зазвичай у кожному дворі аж до морозів лежали великі купи кабаків, символізуючи, що цій родині голод взимку не загрожує.

Корисні властивості гарбуза і гарбузового насіння

Гарбуз – це комора корисних речовин. Наприклад, вміст білка переважає його кількість у перепелиних яйцях. Каротину, який в організмі синтезується в антиоксидант вітамін А, нормалізує обмін речовин та поліпшує процеси засвоєння їжі, майже у 5 разів більше, ніж вміщує морква. А вітамін T, перешкоджаючи накопиченню жирових клітин, регулює вагу. Окрім цього гарбуз володіє послаблювальним ефектом, виводить холестерин, шлаки, токсини, а завдячуючи великій кількості заліза допомагає боротися с анеміями. Цей перелік корисних властивостей досить довгий.

Гарбуз — корисні властивості

Ця величезна ягода містить у своєму складі дуже багато необхідних для організму мікроелементів, зокрема:

  • кальцій – зміцнює кістки, зуби, кровоносні судини;
  • йод – сприяє продукуванню гормонів щитоподібної залози;
  • залізо – допомагає перенесенню еритроцитами кисню;
  • магній – бере участь у понад 300 реакціях, що відбуваються в організмі;
  • натрій – пособляє стабілізації артеріального тиску, рідинного балансу;
  • калій – слугує фактором нормалізації кровообігу;
  • селен – запобігає виникнення ракових клітин;
  • цинк – позитивно впиває на синтез гормонів, володіє антиоксидантною дією;
  • кобальт – надає допомогу для кровотворення;
  • сірка – нормалізує згортання лейкоцитів.

Користь гарбуза також у наявності лінолевої й кремнієвої кислот, котрі регулюють діяльність нирок, ендокринних залоз, сприяють мінералізації кісткової тканини та синтезу колагену тощо.

Вітаміни в гарбузі

Багатий він великим вмістом більшості вітамінів, навіть рідкісних – T, K.

  • Вітамін A – відіграє важливу роль в обміні вуглеводів, відновленні ушкоджених тканин, поліпшує функцію щитоподібної та надниркових залоз.
  • B1 – забезпечує добре самопочуття та гарну пам’ять до глибокої старості.
  • B2 – вносить життя у кожну із 70 трильйонів клітин людського організму, стимулюючи продукування енергії.
  • C – здійснює імунний захист, уберігає від токсинів, атеросклерозу, нормалізує рівень холестерину, має антиракові властивості.
  • D – стоїть на варті утримання концентрації кальцію в крові на необхідному рівні, сприяє передачі нервових імпульсів.
  • E – вітамін молодості, який запобігає розвитку запальних процесів, хвороб серця, атеросклерозу, раку.
  • PP регулює функціонування нервової системи, поліпшує травлення та діяльність серцево-судинної системи.
  • T – є ефективним жироспалювачем, сприяє нарощенню м’язової маси.
  • K – необхідний для процесу згортання крові, без чого неможливо спинити будь-яку кровотечу.

Насіння гарбуза користь і шкода

Особливо корисним є насіння гарбуза, яке багате на пальмітинову, стеаринову, олеїнову, лінолеву кислоти. Користь гарбузового насіння в наявності більшості вітамінів, макро-, мікроелементів, звичайних амінокислот. Рекомендується вживати для поліпшення стану здоров’я та при захворюваннях печінки, шлунку, серцево-судинної системи, для профілактики й лікування хронічного простатиту, доброякісної гіперплазії передміхурової залози. А ще гарбузове насіння виявляє протиглисну дію, протиблювотний, проносний, діуретичний ефекти тощо. Водночас це сильний алерген. Тож його не рекомендується вживати при наявності виразки шлунку, гастриту, підвищеній кислотності шлункового соку.

М’якуш не поступається насінню

Ця частина ягоди так само володіє корисними властивостями, оскільки вміщує цукри, жирну олію, органічні сполуки, чимало вітамінів, макро-, мікроелементів.
М’якуш ягоди використовують для виробництва каротину. Препарати в складі яких є речовини м’якуша використовують для лікування пієлонефриту, подагри, холециститу, коліту, ентероколіту екземи, опіків, запалення шкіри.

Гарбуз – користь і шкода

Його вживання у будь-якому вигляді досить корисно усім, адже він поліпшує стан здоров’я, зміцнює імунітет, сприяє лікуванню деяких хвороб. Зокрема, хороший ефект спостерігається при туберкульозі, жовчнокам’яній хворобі, атеросклерозі, запорах, діабеті, подагрі. Рекомендується вагітним, як засіб від нудоти. При нервових розладах, безсонні корисно пити відвар із додаванням меду.

Усе ж цю ягоду не всі можуть споживати. Через великий вміст цукру її не рекомендується вживати хворим на важкий перебіг цукрового діабету. Заборонено їсти при порушенні кислотності шлункового соку й кислотно-лужного балансу. Не бажано використовувати особам, котрі мають схильність до кишкових колік.
Вченими давно доведена користь насіння гарбуза. Нині із нього фармацевтична й харчова промисловість виготовляють ліки, біологічно активні добавки тощо.
«Олія Гарбузового насіння» має у своєму складі увесь комплекс вітамінів, біологічно-активних речовин, більшість амінокислот. Чинить різноманітну корисну дію на організм. Рекомендується вживати для профілактики атеросклеротичних відкладень та гіперплазії передміхурової залози у чоловіків, ефективна в комплексному лікуванні печінки.
«Шрот насіння гарбуза», можна використовувати в якості харчової добавки для різних вікових груп. При рекомендованому прийомі позитивно впливає на діяльність кишківника та сечостатевої системи у чоловіків.
«Клітковина гарбуза насіння» слугує джерелом харчових волокон, які сприяють поліпшенню перистальтики кишківника, повноцінному всмоктуванню поживних речовин. Це позитивно відбивається на зміцненні організму. Допомагає в нормалізації ваги, позбавленню організму від шлаків та токсинів.
«Батончик Tekmar горіх з насіння гарбуза» відповідає вимогам здорового харчування, оскільки вміщує харчові волокна та цукри, що легко засвоюються, білки, вітаміни, мікроелементи. Рекомендується для вживання дітям, котрі активно займаються фізичною культурою та спортом.

Чим корисний гарбуз для дітей

Користь гарбуза для дітей полягає у багатому вмісту вітаміну D, необхідного для росту кісток дитячого організму. Вітаміни K сприяє засвоєнню кальцію, потрібного для зміцнення кісток. А вітамін T допомагає в нарощуванні м’язової маси. Можна вживати у вигляді пюре, рагу, оладок, супу тощо. Для зручності в продажі є готові препарати.
Однак він протипоказаний для немовлят до пів року, а також дітям, які мають підвищений вміст цукру у крові.

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація