Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Допінг та Олімпійські ігри 2020

Головна Корисна інформація Допінг та Олімпійські ігри 2020
Дата публікації: 13.08.2021
451

Великі досягнення у спорті завжди супроводжувалася матеріальними благами і славою. На зорі людської цивілізації, коли норми моралі і моральності істотно відрізнялися від сучасних, а поняття «чесної гри» означало «все що завгодно, щоб
перемогти », спортсмени користувалися усіма можливими засобами, щоб домогтися перемоги, і не вважали це негожим.

Допінг на Олімпійських іграх 2020 у Токіо

З часом все більше результатів олімпійців були зумовлені прогресом у фармації і різного виду допінгами, а не стараннями та вправністю. Скандали навколо допінгу не вщухають. На цей раз в такий скандал потрапила наша тенісистка Даяна Ястремська. В її організмі знайшли метаболіти забороненої речовини местеролону. Ястремська довела, що речовина потрапила в її організм випадково, даючи показання на поліграфі, але усіх сумнівів це все-одно не розвіяло. У ще однієї нашої співвітчизниці спортсменки Юлії Єлістратової був виявлений позитивний результат на еритропоетин, але на даний період часу розслідування цього інциденту триває. Як підозрює чоловік Юлії,такий результат могла дати ін’єкція від коронавірусу. Ще трьох українських легкоатлетів – Михайла Гаврилюка, Назара Коваленка та Наталю Пироженко-Чорномаз – відсторонили від Олімпіади у Токіо, адже вони не встигли пройти допінг-контроль. Отже питання допінгу стоїть дуже гостро. Пересічні любителі спорту, напевно, знають найбільше про такі допінгові речовини як «стероїди», їх використання є дуже популярним в бодібілдингу, адже вони здатні допомогти швидко наростити м’язову масу. Є препарати, що допомагають зменшити втому і біль. Тобто ці препарати покращують фізичну форму та витривалість спортсменів, але разом з тим руйнують їх організм і можуть призвести до смерті. Тобто не дивлячись на те, що вони не можуть подарувати «додаткову майстерність», наражають на серйозну небезпеку здоров’я та кар’єру спортсмена, багато спортсменів продовжують їх приймати, а деякі навіть хизуються тим, що змогли обдурити систему допінг-контролю. Візьмемо до прикладу хоча б Майка Тайсона, в сечі якого знайшли сліди марихуани.

Заборонені речовини у спорті

Детальніше розглянемо ті речовини, які входять в перелік заборонених у спорті. Цей перелік щороку готує WADA (Всесвітнє Антидопінгове Агентство).

Перше місце: вищезгадані анаболічні стероїди, які є небезпечними для печінки, репродуктивної системи, серця, а також можуть спричинити раптову смерть;

Близькі до них гормони є небезпечними при неконтрольованому вживанні; Яку вигоду вони дають спортсменам? Тут варто згадати дію адреналіну – він мобілізує усі сили організму та дає таке необхідне у спорті прискорення, забирає біль і втому на короткий проміжок часу. Але разом з тим він підвищує артеріальний тиск і в кінцевому результаті навпаки перенавантажує організм. На змаганнях знаходячись на максимумі своїх можливостей тіло спортсмена саме продукує критично можливу для себе дозу адреналіну, а якщо її перевищити, то це може призвести до смерті, саме тому речовини аналоги адреналіну і інших гормонів заборонені до використання.

Діуретики заборонено приймати, зважаючи на те, що вони сприяють виведенню заборонених речовин, побічно викликаючи втому і зневоднення.

Опіоїди – дозволяють зменшити біль, але зменшують концентрацію уваги і можуть призвести до травми

Канабіноїди – також зменшують біль, але при цьому ще й послаблюють тонус м’язів, що призводить до порушення координації рухів

Стимулятори (в списку наводиться октодрин) сприяють більшій концентрації та зменшують втому, проте, шкодять серцю.

Види допінгу

Варто зазначити, що заборонені також кров’яний, генний та клітинний допінг.
При цьому спортсмен має право використати заборонені речовини або методи у терапевтичних цілях, за умови отримання дозволу від антидопінгової організації. Отже є й такі, що цим зловживають.
Правове регулювання протидії застосуванням допінгу здійснюється на основі Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті та Всесвітнім антидопінговим кодексом. На національному рівні правові організаційні засади здійснення антидопінгового контролю регулюються Законом України про антидопінговий контроль у спорті.

Спорт ділить людей на переможців, які отримують все: гроші, славу та визнання своїх талантів і переможених, які потратили усі сили на те щоб виграти, отримали безліч травм в процесі боротьби за медалі, але так і не потрапили на п’єдестал. Саме тому багато з них дійшовши до відчаю і приймає заборонені препарати. Але цей шлях хибний, як колись сказав зірка НБА Ален Айверсон «Справа не в розмірах гравця, а в розмірі його серця», то ж не все вирішує тіло накачане стероїдами і іншими речовинами. Ален, при своєму відносно малому зрості (185 см) і масі як для баскетболіста, не дивлячись на незчисленну кількість травм, пройшов свій шлях до кінця з високо піднятою головою, відкривши нову еру в баскетболі, де вирішують навички і лідерство, а не окремо взята фізична сила чи зріст.

Інша корисна інформація

Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Що робити жінці при нетриманні сечі?

Що робити жінці при нетриманні сечі? Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх ...

Детальніше...
Уся корисна інформація