Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Бренд та генерик – у чому різниця?

Головна Корисна інформація Бренд та генерик – у чому різниця?
Дата публікації: 12.05.2021
1146

В аптеці часто можна почути запитання: “Який вам препарат дати — бренд чи генерик?” Але щоб свідомо щось обрати, потрібно знати у чому полягає різниця між запропонованими позиціями, адже справа не лише в ціні.

Бренд

  1. Цей препарат було винайдено уперше, а тому він пройшов весь спектр доклінічних та клінічних досліджень ефективності та безпечності та захищений патентом на певний термін

Генерик

  1. Це препарат-копія оригінального препарату
  2. Одразу ж виникає питання “Наскільки точна копія?” Насправді генерик копіює лише активний фармацевтичний інгредієнт оригінального препарату, в той час, як допоміжні речовини, які на 90% складають масу таблетки та багато в чому визначають її біоеквівалентність (тобто всмоктуваність, час настання дії і ін.) кожен виробник генеричних препаратів визначає для себе сам. Окрім того, варто додати що сама технологія виробництва оригінального препарату не розкривається, тому виробники що його копіюють самі винаходять свою технологію, саме тому допустимим відхиленням генерика від бренду є 15%, а самі препарати-копії між собою можуть відрізнятись ще більше.
  3. Виготовляючи генерик, виробники посилаються на клінічні дослідження оригінального препарату або формули, та не переймаються вивченням профілю безпеки генерика. На практиці це означає, що навіть мінімальна зміна в складі препарату або навіть оболонки ліків може істотно змінити не тільки його якість і біодоступність, але і привести до токсичних або алергічних проявів.

Отже, дізнатись на скільки насправді препарат-копія відрізняється від оригінального препарату дуже часто неможливо, та є шанс це з’ясувати якщо ви знайдете дослідження на біоеквівалентність в так званій «Orange book», але там публікуються дані лише тих виробників, які добровільно подали цю інформацію, тому багатьох препаратів ви просто там не знайдете.

Отже, підсумуємо отриману інформацію: препарати-копії, тобто генерики, повністю копіюють оригінальний препарат за основною діючою речовиною, але повністю мають свій склад допоміжних речовин тому їх безпечність і ефективність може відрізнятись від оригінального препарату, тож дітям та людям похилого віку краще застосовувати оригінальний препарат, для кращої впевненості в гарній переносимості препарату та задля зменшення ризикину винекнення небажаних побічних реакцій.
Проте у генериків є досить важлива перевага — ціна, адже оригінальний препарат дозволити собі може не кожен. Більшість аналогів щодо яких є дані в довіднику з біоеквівалентності є досить якісними замінниками і по багатьох параметрах можуть практично не поступатись оригінальним препаратам.

Звертайте увагу на виробника генеричних препаратів, чи дотримується він належної виробничої практики (GMP), адже дотримання вимог GMP забезпечує стабільне виробництво лікарських препаратів. Робіть свій вибір свідомо і будьте здорові!

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація