Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Емоційне вигорання: 4 ознаки того, що організму терміново потрібен відпочинок

Головна Корисна інформація Емоційне вигорання: 4 ознаки того, що організму терміново потрібен відпочинок
Дата публікації: 11.02.2022
819
4 хвилини

Кожен із нас хоч раз у житті відчуває стрес і хвилювання, проте якщо одні можуть видихнути, взяти паузу і перезавантажитися, то інші до останнього ігнорують промовисті сигнали організму, вважаючи, що все пройде само собою, потрібно просто не витрачати час і ресурси на будь-які дрібниці». На жаль, це абсолютно не дрібниці, і часто фізичні та емоційні навантаження є справді сильним стресом для організму, а також певними факторами для розвитку емоційного вигорання, астенії, невротичних станів, тривожних та депресивних розладів, з якими буває складно впоратися. І якщо вчасно не звертати увагу на ці ознаки, то можна увігнати себе в емоційну яму та стрес. Щоб цього не сталося, необхідно обов’язково приділяти увагу своєму самопочуттю та вчасно реагувати на певні симптоми, що вказують на неполадки в організмі.

Підказки організму, які вказують на можливе емоційне вигорання

Аби емоційне вигорання не настало раніше часу та не отримати в подарунок цілий букет серйозних захворювань, необхідно вчасно реагувати на сигнали, що посилає організм та вживати заходів. За словами психологів, основними дзвіночками про те, що час терміново вживати заходів, є:

Нездоровий сон, безсоння, хронічна втома

  • Ви відчуваєте нестачу сну (ба більше — “переплутали” день з ніччю, відчувши всі «принади» безсоння)
  • Не можете відновитися не тільки в будні, а й у вихідні, коли дозволяєте собі ніжитися в ліжку трохи довше, ніж зазвичай потрібно для нормального відновлення сил і емоційного заряду
  • Не відчуваєте бадьорості та припливу сил після пробудження

Читайте також: Як вчасно розпізнати рак? Перші тривожні ознаки

Це однозначно приводи задуматися про те, чи не перевантажуєте ви свій організм, чи не розтратили свої емоції та чи не вигоріли на роботі. Якщо це дійсно так, то вам варто проаналізувати своє навантаження, перерозподілити його (можливо, ви можете щось делегувати колегам або близьким), змінити спосіб життя, а також нормалізувати режим сну.

Слабкість та стомлюваність

Якщо рішення якихось мінімальних завдань обертається вам колосальними витратами зусиль та енергії, загальною слабкістю та небажанням доводити розпочаті справи до кінця — це явний сигнал, що організму необхідна перезарядка та відпочинок. Постарайтесь взяти паузу та зосередитись на своїх потребах, а не на тому, що важливо для інших.

Дратівливість по дрібницях

Якщо якась дрібна нісенітниця, на яку б ви у звичайній ситуації навіть не звернули б уваги, викликає у вас протест чи агресію — це говорить про те, що організм дійсно втомився та потребує гарного відпочинку (не 2-3 дні, а тривале відновлення, яке допоможе позбутися негативу та відновити основні процеси життєдіяльності).

Втрата смаку життя

Постійна апатія і небажання займатися тим, що раніше приносило задоволення, теж є приводом позбутися втоми, неврозів і тривожності.

Що робити, щоб попередити емоційне вигорання та нормалізувати роботу організму?

Якщо ви виявили у себе щось із вищеперелічених пунктів, то необхідно вжити певних заходів, щоб допомогти організму відновитися.

Знайдіть час для відпочинку. Навіть якщо ви працюєте, як то кажуть, 24/7, необхідно скласти графік таким чином, щоб у ньому знайшовся час не тільки для трудової діяльності, а й для повноцінного відпочинку. Інакше є ризик дуже швидко перегоріти та втратити інтерес до життя.

Налагодьте не лише повноцінний сон і здорове харчування, але й навчіться отримувати позитивні емоції. Згадайте, що вас тішить чи мотивує, і обов’язково звертайтесь до цього, щоб наповнити свою внутрішню енергію.

Зверніться до експерта. Якщо ви розумієте, що все настільки занедбано, що самостійно ви вже не здатні це вирішувати — не соромтесь звертатися до фахівця, щоб з його допомогою відновити гармонію та баланс, нормалізувати функціонування організму, позбутися негативу та стресу. З депресивними станами, наприклад, самостійно впоратися дуже складно, тому краще відразу звернутися за допомогою до професіонала, щоб якнайшвидше повернутися до звичного способу життя.
Дбайте про себе та будьте здорові.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація