Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

21 жовтня — Всесвітній день поінформованості про йододефіцит

Головна Корисна інформація 21 жовтня — Всесвітній день поінформованості про йододефіцит
Дата публікації: 21.10.2021
191

Нині сезон збору волоських горіхів. Пам’ятаєте, які були руки в дитинстві після того, як добували ранні горіхи з зеленої шкірки? Батьки говорили, що руки чорні тому що це йод. Так от йод як мікроелемент життєво необхідний людям усіх вікових категорій.
Щитоподібна залоза не може синтезувати свої гормони без йоду. Ці гормони навіть містять натяк в назві на наявність йоду у своєму складі — тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3).

Трийодтиронін (Т3) — стимулює поглинання кисню тканинами й синтез вітаміну А в печінці, знижує концентрацію холестерину в крові, підвищує виведення кальцію, прискорює обмін білку, сприяє всмоктуванню вітаміну В12 в кишківнику.

Тироксин (Т4) — гормон, який посилює тканинний обмін, споживання кисню та синтез білку.

Факти про йододефіцит

  1. Дефіцит йоду внутрішньоутробно або впродовж перших років життя є однією з ключових причин виникнення розумової відсталості. Так, у США, де бракувало природного йоду, середній IQ людей, народжених до впровадження йодопрофілактики, був на 15 пунктів нижчим від IQ народжених після її введення.
  2. За даними ВООЗ за рівнем розв’язання проблеми йододефіциту Україна посідає 125-е місце зі 130. Гірша ситуація тільки в Пакистані, Гамбії, Гвінеї-Бісау та на Гаїті. Лише 18% українського населення споживають йодовану сіль, що є найгіршим показником у Європі.
  3. У кожної 8-ї дитини в Україні діагностують зобну ендемію, що виникає за умов йодного дефіциту, посилює ризик виникнення гіпотиреозу, кретинізму і тяжких порушень фізичного і психічного розвитку.
  4. Головним соціальним наслідком йододефіциту є порушення репродуктивної функції жінок. Нестача йоду призводить до викиднів, мертвонародження, вроджених аномалій, високої перинатальної смертності у плода, смертності дітей першого року життя, кретинізму, розумової відсталості, глухонімоти, паралічу кінцівок, косоокості.
  5. Існує стереотип, що йододефіцит – це проблема, яка актуальна тільки на гірських територіях. Насправді дефіцит йоду в родючих ґрунтах є на всіх рівнинних територіях. Таким чином, люди, що вживають їжу рослинного і тваринного походження не отримують достатню кількість йоду і потрапляють в групу ризику виникнення йододефіциту.
  6. Йод діти та дорослі можуть отримувати не тільки з їжі, а й з повітря. Тому дуже важливо хоча б раз на рік возити дітей до моря. Повітря в морській зоні збагачене солями йоду.
  7. Йододефіцит небезпечний відсутністю прямих симптомів – підвищеною втомлюваністю, дратівливістю, забудькуватістю, сонливістю, неуважність можна пояснити чим завгодно. При дефіциті йоду діти починають часто хворіти, у них знижується імунітет, стають млявими, нервозними, спостерігається набряклість пальців, ніг, обличчя, області навколо очей, виникає аритмія, знижується рівень гемоглобіну в крові.

Добова норма йоду

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).
Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Норми споживання йоду для дітей 0–6 років — 90 мкг; 6–12 років — 120 мкг.
Більшість мешканців України щодня споживають лише 40–80 мкг йоду на добу.

Продукти з високим вмістом йоду

  • Рекордсменом за вмістом йоду є морська капуста (ламінарія), в ній близько 700-500 мкг на 100 гр продукту;
  • Морська риба. Наприклад печінка тріски містить 370 мкг йоду;
  • У кого обмежений бюджет на дороговартісну рибу, в пригоді стане риб’ячий жир, його можна придбати в аптеці у вигляді капсул чи розчину. Зазвичай містить 700 мкг йоду на 100 гр;
  • Не варто забувати й про улюблену їжу моряка Папая, яка надавала йому суперсилу — це шпинат, містить 20 мкг. Буряк, картопля, капуста, морква теж містять йод – 5-7 мкг;
  • Ну і звичайно не забувайте про волоські горіхи — в них 5-7 мкг.
  • Молоко та молоковмісні продукти також містять йод – від 10 до 17 мкг, сир – 11 мкг.
  • Що до м’яса, то тут йодовмісність така: свинина – 17 мкг, яловичина – 12 мкг, курка — 6 мкг.

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація