Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

21 вересня — День поширення інформації про хворобу Альцгеймера

Головна Корисна інформація 21 вересня — День поширення інформації про хворобу Альцгеймера
Дата публікації: 21.09.2021
207

 

Хвороба Альцгеймера — один з різновидів деменції, що вражає близько 6% людей віком понад 65 років. За рівнем смертності деменція посідає четверте місце у світі.

Відомі люди з хворобою Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера вражає людей незалежно від їх освіти, інтелекту чи рівню життя.
Зокрема серед відомих людей, які хворіли хворобою Альцгеймера:

1. Знаменитий письменник-фантаст, автор циклу книг про Дискосвіт (Плаский світ) — Террі Пратчетт, який помер 12 березня 2015 року, помер від хвороби Альцгеймера. Про свою недугу він заявив привселюдно в 2007 році, і з тих пір в інтерв’ю неодноразово розмовляв про евтаназію — Пратчетт не хотів в майбутньому стати тягарем для своєї родини.

2. Страждав хворобою Альцгеймера і сороковий президент США, а до цього актор — Рональд Рейган. Перші симптоми недуги з’явилися у нього ще під час другого терміну перебування на президентській посаді — так, в прямому ефірі президентських дебатів в 1984 році він раптово зупинявся, забуваючи, що хотів сказати, а два роки по тому, пролітаючи на вертольоті над каньйонами Лос-Анджелеса, не міг згадати їх назви.

3. Про те, що перший виконавець ролі Джеймса Бонда, сер Шон Коннері теж страждає від хвороби Альцгеймера, в серпні 2013 року пресі розповів його друг, актор Майкл Кейн. За його словами, ще два роки тому Коннері перестав цікавитися новинами кіно, виглядає розсіяним і забуває не лише те, що було кілька днів — або хвилин — назад, але і власне ім’я.

4. Акторові Пітеру Фальку, якого прославили такі фільми, як «Цей божевільний, божевільний, божевільний світ», «Великі гонки», «Загублений світ» і, звичайно ж, детективний серіал про “лейтенанта Коломбо», діагноз «хвороба Альцгеймера” поставили в 2007 році.

5. Фінал життя комедійного актора, якого глядачі пам’ятають за роллю Василя Алібабаєвича в культовій комедії «Джентльмени удачі», був трагічним — на відміну від інших знаменитостей, що мали хворобу Альцгеймера, Раднер Зіннятович жив один, тому подбати про нього було нікому. Що з актором щось негаразд, стало зрозуміло, коли під час концерту «Гуморина», в якому він виступав, Муратов забув свій текст. Помовчавши трохи, Раднер Зіннятович голосно сказав: «Більше я на сцену не вийду!» і — пішов за куліси. З тих пір його життя лише погіршувалось, оскільки він не тільки не міг згадати імена знайомих (кажуть, в одному з інтерв’ю того часу він не зміг назвати прізвище Михайла Ромма, у якого навчався у ВДІКу) і дати зі свого життя, а й часто, вийшовши з дому на вулицю, не знав, як повернутися назад.

Профілактика хвороби Альцгеймера та рекомендації

Велика проблема в тому, що родичі спочатку не звертають уваги на деякі дивності в поведінці людини похилого віку, вважаючи це проявом характеру людини, або просто старістю. А коли зміни в поведінці та характері стають небезпечними для близьких і самого хворого, родичі звертаються до лікарів, але в більшості випадків вже виявляється пізно.
Якщо у вас з’явилася підозра на те, що хтось із ваших близьких схильний до цього захворювання звертайтеся до невролога.

Більшість рекомендацій, що стосуються здорового способу життя, будуть корисними щодо профілактики та уповільнення прогресу симптомів хвороби Альцгеймера:

  • Якісний сон;
  • Регулярна і достатня фізична активність;
  • Збалансоване та здорове харчування;
  • Живе спілкування з іншими людьми;
  • Освоєння нових навичок (читання книг, опанування музичних інструментів, освоєння катання на роликах, застосування нового рецепту приготування страви та ін..)
  • Зменшення стресового навантаження;
  • Піклування про стан серця, контроль рівня холестерину та артеріального тиску.

Будьте здорові та піклуйтесь про своїх близьких!

 

Інша корисна інформація

Затримки місячних: чому може виникнути, крім вагітності

Перше, що спадає на думку при затримці менструації – вагітність. Але це далеко не єдина причина збою циклу. Коли ...

Детальніше...
Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Уся корисна інформація