Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Готуємося до Великодня

Головна Новини Готуємося до Великодня
Дата публікації: 26.04.2016
152

В даний час ми практично стоїмо на порозі святкування Великодня, і останні дні, а точніше, останній тиждень перед нею носить назву Страсного
І так як на сьогоднішній день все більше людей приходить до Бога, при цьому, не володіючи необхідними знаннями в області православ’я, то ми спробуємо їм трохи допомогти, в даному випадку, розбираючи деякі питання щодо Страсної Седмиці і святкування Великодня.

Отже, в цій статті ми спробуємо трохи присвятити всіх бажаючих в деякі питання, пов’язані з Великоднем і тижнем, їй передує.

І так, про все по порядку.
Наприклад, деякі люди цікавляться тим, чи можна бути присутнім на Пасхальному Богослужінні тим, хто не хрещений? Так, це не забороняється, але лише до тих пір, поки священиком не будуть сказані слова: «Оголошено вийдіть!».

Якщо ж людина, з тих чи інших причин, не в змозі бути присутнім в Церкві і відстояти там пасхальну службу, чи можна йому спостерігати її трансляцію по телевізору і чи обов’язково стояти під час неї?cae734dc9d
Так, телевізійну трансляцію Богослужіння дивитися можна не просто вдома, але і сидячи, тим більше, що, як правило, це пояснюється хворобою віруючого, так що, можна при цьому і сидіти, але в особливо відповідальні моменти, наприклад, при читанні Апостола, Євангелія і т.п., все ж покладається вставати.

Тепер давайте ж торкнемося деяких малоприємні моменти, що стосуються смерті.
Так, наприклад, чи вірно те, що якщо чоловік представився в світлий день Великодня, то його і відспівувати не обов’язково, так як його і так можна вважати «чистим і світлим»?
Якщо звернутися до Требнику, то в ньому сказано, що коли православному довелося померти на Святу Пасху, як і в будь-який інший день Світлої седмиці, то на відспівуванні представився «мало що співається від звичайного співу по покійним, величі заради і честі світлого свята Воскресіння: веселости бо і радості, а не нарікання є свято, і яко про Христа Воскреслого, у надії воскресіння і життя вічне вмираючий, Христовим Воскресінням від печалі світу цього на весела і радісна представляються »
Відспівування і поховання в дні Світлої седмиці виконано радістю від звістки про Воскреслому Спасителеві, який переміг смерть.
Сам день смерті, тобто день Пасхи, не додає «світлості» покійному.
А ось те, що померлого чекає згодом, то тут все залежить від його попередньої земного життя, тут вже день смерті, навіть співпав з Великоднем, ніякого значення не має.
Прийнято вважати, що представилися у цей день потрапляють обов’язково в рай, але чи так це насправді?
Як відомо, Світлого дня Великодня, передує Великий піст, який передбачає духовне і фізичне утримання і очищення, адже багато хто з нас намагаються в цей період здійснювати значно менше гріхів, розплачуються за своїми боргами, просять у всіх прощення, намагаються загладити нанесені раніше образи своїм близьким , читають християнську літературу і молитви.
Багато сповідається і причащається, собор.
І з очищеною душею зустрічають самий Світле свято.
А якщо це так, то подібна поведінка дозволяє душі віруючої людини потрапити в рай, якщо йому доведется представитися на Паску.
Так що, сподіватися на те, що в раю виявиться кожен померлий у цей день, все ж не варто.

Чи можна замовляти поминання померлих у дні Страсного тижня або ж в цей час поминати дозволяється тільки Ісуса Христа і чи можна влаштовувати поминання простих смертних в сімейному колі?
Як відомо, під час Страсної Седмиці, вже в Чистий четвер служиться остання панахида перед Великоднем.
І тут саме час згадати про Статут, де в Номоканоне при Великому Требнику правило 169 гласить: «У дванадесятодневном (дванадцять днів від Різдва Христового до Богоявлення), в першу седмицю чотиридесятниці, і у Велику (Страсну) седмицю, і у великі свята помині не бувають, інше ж в усі літо помінваются »(Настільна книга для священно-церковнослужителів, стор 1370 сн.1).
У ці дні прийнято поминати покійних на домашній молитві, що стосується днів пам’яті, як дев’ятого, так і сорокові, то вони переносяться на день перший служіння панахиди у храмі.

Більшість сучасних людей відмовляються від приготування традиційної класичної паски, використовуючи вже готові продукти, тобто, сирна масу з різними добавками у вигляді сухофруктів, горіхів, цукатів, і для освячення в храм несуть сей продукт прямо в упаковці. Чи немає в цьому гріха?1f0971be5c319dd33291186b121005c3_shutterstock_133492613
Безумовно, куди краще приготувати своїми руками, з молитвою, і паску, і паску, які потім слід освятити в церкві.
Але не забороняється освятити і готовий продукт.

Якщо ж в день Пасхи до вас в будинок приходять нехрещені люди, то виникає питання, а чи можна їх пригощати освяченими стравами?
Так, це не заборонено, в цьому немає гріха і шкоди, тим більше, що залишається надія на те, що станеться просвіта та освітлення світлом Христовим.

І в ув’язненні обговоримо питання про те, чи можна працювати на Великодньому тижні?
Дуже небажано робити це в день святкування Великодня, тим більше, що будь-які православні свята та неділі слід присвячувати Богу, звичайно ж, існують і такі справи, які не терплять зволікання, зокрема, справи, що припускають здійснення догляду за немовлям.
А от всі інші дні, включаючи і Страсну Седмицю, дозволяють займатися будь-якими повсякденними справами.

Останні новини

Аптека Конекс відтепер і у Нетішині!

Привіт! Раді повідомити, що 14.02.2024 відкрилась нова аптека мережі адрес здоров’я Конекс у м.Нетішин ...

Детальніше...
Урааа! Тепер ми в Києві!

Привіт! Раді повідомити про відкриття нашої першої аптеки у Києві! Вона знаходиться за адресою Берестейський ...

Детальніше...
Аптека Конекс №26 у Вінниці тепер працює цілодобово

З 01.12.2023 року аптека Конекс №26 у Вінниці тепер працює цілодобово та без перерв! Аптека знаходиться за адресою ...

Детальніше...
Відкриваємо нову аптеку в Оліївці (Житомир)!

Сьогодні, 28.11.2023, ми відкриваємо нову аптеку Конекс в селі Оліїівка (м. Житомир), за адресою вул. Рихліка ...

Детальніше...
Усі новини