Слідкуй за нами:
Довідкова аптек:

Перші кроки при харчовому отруєнні

Головна Корисна інформація Перші кроки при харчовому отруєнні
Дата публікації: 08.07.2021
769
  1. Базовою дією при отруєнні є виведення з організму отруйних токсинів якомога швидше. Наш організм має 3 природних механізми їх виведення: евакуація вмісту шлунку – тобто блювота, після якої нам стає значно краще; діарея – виведення токсинів, що дійшли до товстого кишківника та активне потовиділення – очищення лімфи, якщо токсини потрапили в міжклітинний простір – тому не поспішайте їм протидіяти!
    Якщо ж токсична їжа ще знаходиться у вас в шлунку — потрібно спровокувати блювоту: випийте кілька склянок теплої води, об’єм шлунку збільшиться, спрацюють рецептори розтягу і все що токсичне для вашого організму — “вийде” назовні.

 

  1. Друге на що потрібно звернути увагу – втрата організмом рідини, адже це призводить до зневоднення та метаболічного колапсу, що особливо небезпечно для  дітей та вагітних жінок. Подбайте про використання спеціальних електролітних розчинів та мінеральної води.

 

  1. Сорбенти допоможуть вивести токсини, що залишились. Найкраще з цим завданням справляється біле вугілля (тобто препарати на основі кремнію) та суспензії на основі діосмектиту (Смекта). Зауважимо, що дані сорбенти виводять токсини лише зі шлунково-кишкового тракту, а не з крові чи з тканин.

 

  1. Стимулювати лімфообіг, зняти спазм та запалення може допомогти звичайний ромашковий чай, а нудоту добре усуває чай з м’яти з дрібкою мускатного горіха.

 

  1. Потрібно відновити нормальну мікрофлору кишківника, адже саме мікрофлора відповідає за регуляцію водно-електролітного балансу, та в першу чергу страждає при інфекційних процесах. Тому найкращим варіантом є прийом пробіотиків (біфідо- і лактобактерії), що належать до групи антидіарейних мікробних препаратів які містять сахароміцети буларді — грибки, що перешкоджають розмноженню хвороботворних бактерій та теж допомагають відновити водно-електролітний баланс (ентерол, нормагут, буларді, пробіз та інші)

 

  1. Якщо було встановлено, що у вас гостра діарея саме інфекційного походження, то помічним буде протимікробний засіб на основі похідних 5-нітрофурану (наприклад ніфуроксазид), що не впливає на нормальну мікрофлору та не сприяє появі стійких мікробних форм, при цьому діючи згубно на патогенну флору.

 

  1. При наростанні симптомів інтоксикації (погіршення загального стану, гарячка) та наявності загрозливих симптомів (діарея триває понад 48 годин, виділяється багато слизу та/або присутня кров в калі, часті болісні позиви та болісна дефекація, наявні ознаки загального зневоднення: сильна спрага, відчуття сухості в роті, зморщена шкіра, зниження ваги тіла, значне зменшення кількості сечі, а також якщо це діарея у вагітних чи дітей до 1 року) потрібно обов’язково звернутися до лікаря, щоб він призначив спеціальні антибактеріальні засоби, які застосовують для лікування кишкових інфекцій та відповідну регідратаційну терапію.

Інша корисна інформація

Як лікувати панкреатит

Панкреатит — це запалення підшлункової залози, великої залози, розташованої за шлунком поруч з тонким кишківником.  ...

Детальніше...
Як правильно виміряти температуру тіла?

Як правильно виміряти температуру тіла? Температура тіла людини – це показник, який характеризує тепловий стан ...

Детальніше...
Що таке хондропротектори і як їх вибрати

Що таке хондропротектори і як їх вибрати Як відомо, хондропротектори – це препарати, що здатні відновлювати хрящову ...

Детальніше...
Що робити жінці при нетриманні сечі?

Що робити жінці при нетриманні сечі? Деякі захворювання, наприклад варикоз, помітно неозброєним оком, тому їх ...

Детальніше...
Уся корисна інформація